Kulcsár Krisztián a fizetésemelés után még 3,9 millió jutalmat is kapott

A Magyar Olimpiai Bizottság egy magát megnevezni nem kívánó tagja egészen döbbenetes tényekkel és információkkal szolgált az Origónak arról, hogy milyen szabálytalan jutalomkifizetések történtek a testületben. Az elnökséggel csak utólag közölték a csaknem négymillió forintos jutalom kifizetésének tényét, miközben a MOB főtitkára a felügyelőbizottság jelentésének dátumát is utólag akarta megváltoztatni. Ez utóbbi tény az Origó birtokába került dokumentumokon is világosan látszik.

Kulcsár Krisztián (fot: MTI / Mónus Márton)

Egyre nagyobb a botrány a Kulcsár Krisztián vezette Magyar Olimpiai Bizottságban, amelynek elnöke – egyfajta előre menekülésként – december 30-ra, csütörtökre a szervezet rendkívüli közgyűlését összehívva rendelt el bizalmi szavazást a személyével kapcsolatban. Kulcsár korábban a saját fizetését 1,2 millió forintról 2,6 millió forintra emelte, emellett csökkentette a MOB tagjainak számát, s az is kiderült, hogy a csökkentés nyomán hogyan kerültek ki a testületből olyan sportvezetők, akik hosszú idő óta a MOB aktív, nagy tapasztalattal rendelkező szakemberei voltak.

Mindez azonban eltörpül a legfrissebb ügy mellett.

  1. május 12-én a Magyar Olimpiai Bizottság elnöksége Nyíregyházán, a polgármesteri hivatalban tartott kihelyezett elnökségi ülést. Ezen az elnökségi ülésen Vékássy Bálint, a MOB főtitkára – napirenden kívül – a jelenlévő elnökségi tagoknak bejelentette, hogy Kulcsár Krisztián MOB-elnök egyszeri jutalomban (fizetéskiegészítésben) részesült. A főtitkár arra kérte az elnökségi tagokat, hogy ezt a kifizetést vegyék tudomásul, amit az elnökség meg is tett.

Ugyanakkor

ha megnézzük a MOB honlapjára feltett jegyzőkönyvet a nyíregyházi ülésről, abban ez a bejelentés egyáltalán nem szerepel.

Az Origó azt is megtudta, hogy

a nyíregyházi tanácskozáson nem esett szó arról, hogy Kulcsár hány forintot kapott jutalomként, nem tájékoztatták az elnökséget arról, hogy mikor történt meg a kifizetés, és arról sem beszéltek, hogy miért kapta a MOB-elnök ezt a jutalmat.

Vékássy Bálint főtitkár csak azt hangsúlyozta, hogy az elnökség utólagosan vegye tudomásul a kifizetést.

Később derült ki, hogy a pontos összeg 3,9 millió forint volt. Aztán az is kiderült, hogy ez a kifizetés 2020 novemberében történt meg.

Csak emlékeztetőül:

Kulcsárt 2020. június 20-án választották meg másodszor a MOB elnökének. A választást követő szeptemberi elnökségi ülésen emeltette meg a fizetését 1,2 millió forintról 2,6 millió forintra. Két hónappal később, 2020 novemberében pedig kifizették neki a 3,9 millió forintos jutalmat egyszeri munkabér kiegészítés címén. A kifizetés időpontjában egyetlen elnökségi tag sem tudott erről.

Az igazi fordulat azonban ezután következett. Az Origót tájékoztató MOB-tag elmondta, hogy

az elnöki jutalmat Kulcsár Krisztiánnak Vékássy Bálint főtitkár írta alá. 

Ennek a dokumentumnak a 6. számú melléklete tartalmazza, hogy nemcsak Kulcsár Krisztián elnöknek, hanem Vékássy Bálint főtitkárnak és a MOB-iroda több más munkatársának is fizettek jutalmakat.

A Vékássynak kifizetett jutalom összegéről nincs pontos információ. Csakhogy a főtitkár számára kifizetett jutalomról – az alapszabály értelmében – kizárólag a MOB elnöke dönthetett volna. Erről itt szó sincs, hiszen a főtitkári jutalmat abban dokumentumban rögzítették (a dokumentum 6. számú mellékletében), amely az elnöki jutalomról rendelkezett, és amelyet Vékássy Bálint írt alá.

Az Origó információi szerint a MOB felügyelőbizottságának elnöke, miután elkészítette a testület 2020. évi gazdálkodásáról szóló jelentését, a dokumentumot a rendes ügymenet szerint továbbította a MOB elnökének és főtitkárának.

Ezt a jelentést a főtitkárnak – a rendes ügymenet szerint – kötelessége lett volna továbbítania a MOB elnökségének, ez azonban elmaradt.

A felügyelőbizottság (FB) elnöke a 2020-as év gazdálkodását megvizsgálva arra a következtetésre jutott, hogy a Kulcsárnak kifizetett 3,9 milliós jutalomról nem talál elnökségi határozatot. Nem is találhatott, mert 2020-ban a MOB elnöksége nem tudott erről, hiszen először mindezzel 2021. május 12-én, azaz a kifizetést követő hatodik hónapban szembesülhetett.

Az FB elnöke a jelentését 2021. május 6-án, azaz hat nappal a nyíregyházi elnökségi ülést megelőzően tette meg. Az elnökség 2021. május 12-én, a nyíregyházi ülésen szembesült a kifizetés tényével, s tudomásul vette azt. 2021. május 18-án a felügyelőbizottság teljes létszámban jóváhagyta a május 6-i FB-elnöki jelentést.

Majd ezek után Vékássy Bálint főtitkár 2021. május 24-én e-mailt írt a felügyelőbizottságnak, s ebben a következők találhatóak:

„A 6. pontban foglalt ellenőrzési munkáról készült jelentés szerint az elnökség (a MOB elnöksége – a szerk.) utólagos tájékoztatás mellett tudomásul vette az elnök tiszteletdíjának 2020. évben történt kiegészítését. Emiatt észszerűnek tűnik a jelentés (azaz a felügyelőbizottság jelentése – a szerk.) dátumát módosítani az elnökségi ülést követő időpontra.”

Azaz a MOB főtitkára azt akarta, hogy a felügyelőbizottság elnökének 2021. május 6-án készült gazdálkodási jelentését – amely tartalmazta a Kulcsár Krisztiánnak és Vékássy Bálintnak szóló jutalomkifizetéseket – olyan dátummal rögzítsék, amely mindenképpen a 2021. május 12-i nyíregyházi elnökségi ülés utánra essék.

Ezzel azt a látszatot akarták kelteni, hogy minden a lehető legszabályosabban zajlott, azaz miután az elnökség elé terjesztették az elnöki jutalom kifizetésének tényét, azt a grémium megszavazta, majd ezek után készült el a felügyelőbizottság jelentése, amely később a MOB közgyűlése elé került.

Csakhogy, amint az az előbbiekben olvasható volt, ez messze nem így történt – zárja sorait az Origó. 

Az eredet cikket ITT érheti el. 

(origo.hu / magyarnemzet.hu)

 

Post Views: 50