Én nagyon szeretem a laska gombát, bár nem annyira ismert, mint a csiperke vagy a champion. És ha gombáról van szó, akkor rögtön levesre, pörköltre gondolunk, pedig igazán nagyon finom saláta készíthető vele.
Elkészítési idő: kb. 30 perc
Hozzávalók:
- ½ kg laskagomba
- olaj
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma zúzva
- só, bors
- jégsaláta
- paradicsom, paprika, és egyéb olyan zöldségek, amikből a salátánkat szeretnénk elkészíteni.
A saláta alapot olyan alapanyagok felhasználásával készítsük el, amiket szeretünk. Itt a lényeg a gomba lesz. A gombát szedjük szét, mossuk meg. A nagyobb fejeket hosszában vágjuk csíkokra. Olajon dinszteljük meg az apróra vágott vöröshagymát, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, majd a gombát és fűszerezzük. Nem kell lefedni, nem pároljuk, inkább nagyobb lángon pirítjuk. Amikor ezzel megvagyunk, halmozzuk a saláta tetejére. Önmagában is finom, de salátaöntetet is adhatunk hozzá.
Tipp! Ha nem kapunk laskagombát, akkor természetesen más gombából is elkészíthető. Ha valaki fűszeresebben szereti, illik még hozzá a majoranna és az oregánó is.
Jó tudni! Fontos, hogy minél több zöldséget, salátát együnk, és egy-egy főétkezést ezekkel váltsunk ki. Rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, és ha a délutáni étkezésbe illesztjük be, még fogyni is tudunk.
Még több recept Egészségséfünktől!
Tápérték (100 g)
Laskagomba |
Olaj |
|
Energia |
33 kcal |
902 kcal |
Fehérje |
3,3 g |
0 g |
Zsír |
0,4 g |
100 g |
Szénhidrát |
6,1 g |
0 g |