A töltött tésztákból nagyon kicsi a választék itthon. Ezért érdemes rászánni egy kis időt, és mi magunk is finomabbnál finomabb tésztákat készíthetünk. A tészta alapreceptje egyszerű, nyújtás után mi magunk dönthetjük el, hogy raviolit, széles metéltet, vagy egyéb formájú tésztát készítünk.
Elkészítési idő: kb. 1,5 óra
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 5 egész tojás
- 2 tojás fehérje
- 15 dkg füstölt lazac
- 2 nagy csokor kapor aprítva
- 2 dl főzőtejszín
- 2 evőkanál vaj
- 2 evőkanál liszt
- tej
- 15 dkg reszelhető sajt
- olaj
Először készítsük el a tésztát, mert azt még pihentetni is kell. A szabály az, hogy 10 dkg liszthez 1 egész tojást használunk. Semmi más nem kell bele. Tehát a lisztet egy tálba öntjük (szitáljuk), hozzáadjuk a tojásokat, és elkezdjük gyúrni, dagasztani. Ez egy kicsit fárasztó, kb. 20 percig kell gyúrni, hogy sima tésztát kapjunk. Ezután a tésztát fóliába rakjuk, és fél órát pihentetjük. Addig elkészítjük a tölteléket. Ehhez a lazacot, 1 tojás fehérjét a kapor felét tegyük turmixgépbe, és keverjük addig, amíg massza nem lesz belőle. Ha híg, adjunk hozzá kevés zsemlemorzsát. Ha sűrű, akkor 1-2 evőkanál tejszínt.
A szószhoz, olvasszuk meg a vajat, keverjük el benne a lisztet, kicsit pirítsuk meg, öntsük fel a tejszínnel, sózzuk, és adjuk hozzá a kapor másik felét. Ha túl sűrű, öntsünk hozzá tejet. Forraljuk össze, majd a végén adjuk hozzá a sajtot. Így egy kapros, sajtos fehér mártást kapunk. A tésztát nyújtsuk vékonyra, vágjunk belőle 10 cm-es négyzeteket. Kenjük meg a másik tojás fehérjével minden második négyzetet. Egy teáskanálnyit krémet tegyünk a meg nem kent tésztára, a tojásosat fordítsuk rá, a széleit nyomkodjuk össze. Forrásban lévő, sós, olajos vízben főzzük ki (ez kb. 3 perc). Szűrjük le és tegyük a szószba. Tálaláskor parmezánnal megszórhatjuk a tetejét.
Tipp! Amikor olyan süteményt készítünk, amihez csak a tojás sárgája szükséges, érdemes olyan ételeket főzni, amihez el tudjuk használni a fehérjéket. Ilyen a kókuszos muffin is.
Jó tudni! Ha magunk készítjük a tésztát, akkor is készíthetünk, durum vagy teljes kiőrlési lisztből. Ilyenkor az arányok mások. Durum liszthez nem adunk tojást. 400 g liszt+300 ml víz. Teljes kiőrlésűnél 250 g fehér, 250 g teljes kiőrlésű liszt + 5 egész tojás.
Még több recept Egészségséfünktől!
Tápérték (100 g)
Lazac |
Liszt |
Tojás |
Vaj |
Főzőtejszín |
Tej |
|
Energia |
179 kcal |
370 kcal |
143 kcal |
746 kcal |
120 kcal |
44 kcal |
Fehérje |
19,9 g |
12,3 g |
12,6 g |
0,4 g |
3,2 g |
3,0 g |
Zsír |
10,4 g |
1,3 g |
9,5 g |
80 g |
10 g |
1,5 g |
Szénhidrát |
0 g |
76,3 g |
1,8 g |
0,5 g |
43 g |
4,7 g |