Lazacos ravioli – Egészségséfünk receptje

A töltött tésztákból nagyon kicsi a választék itthon. Ezért érdemes rászánni egy kis időt, és mi magunk is finomabbnál finomabb tésztákat készíthetünk. A tészta alapreceptje egyszerű, nyújtás után mi magunk dönthetjük el, hogy raviolit, széles metéltet, vagy egyéb formájú tésztát készítünk.

Elkészítési idő: kb. 1,5 óra

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 5 egész tojás
  • 2 tojás fehérje
  • 15 dkg füstölt lazac
  • 2 nagy csokor kapor aprítva
  • 2 dl főzőtejszín
  • 2 evőkanál vaj
  • 2 evőkanál liszt
  • tej
  • 15 dkg reszelhető sajt
  • olaj

Először készítsük el a tésztát, mert azt még pihentetni is kell. A szabály az, hogy 10 dkg liszthez 1 egész tojást használunk. Semmi más nem kell bele. Tehát a lisztet egy tálba öntjük (szitáljuk), hozzáadjuk a tojásokat, és elkezdjük gyúrni, dagasztani. Ez egy kicsit fárasztó, kb. 20 percig kell gyúrni, hogy sima tésztát kapjunk. Ezután a tésztát fóliába rakjuk, és fél órát pihentetjük. Addig elkészítjük a tölteléket. Ehhez a lazacot, 1 tojás fehérjét a kapor felét tegyük turmixgépbe, és keverjük addig, amíg massza nem lesz belőle. Ha híg, adjunk hozzá kevés zsemlemorzsát. Ha sűrű, akkor 1-2 evőkanál tejszínt.

Lazacos ravioli - Egészségséfünk receptje

A szószhoz, olvasszuk meg a vajat, keverjük el benne a lisztet, kicsit pirítsuk meg, öntsük fel a tejszínnel, sózzuk, és adjuk hozzá a kapor másik felét. Ha túl sűrű, öntsünk hozzá tejet. Forraljuk össze, majd a végén adjuk hozzá a sajtot. Így egy kapros, sajtos fehér mártást kapunk. A tésztát nyújtsuk vékonyra, vágjunk belőle 10 cm-es négyzeteket. Kenjük meg a másik tojás fehérjével minden második négyzetet. Egy teáskanálnyit krémet tegyünk a meg nem kent tésztára, a tojásosat fordítsuk rá, a széleit nyomkodjuk össze. Forrásban lévő, sós, olajos vízben főzzük ki (ez kb. 3 perc). Szűrjük le és tegyük a szószba. Tálaláskor parmezánnal megszórhatjuk a tetejét.

Tipp! Amikor olyan süteményt készítünk, amihez csak a tojás sárgája szükséges, érdemes olyan ételeket főzni, amihez el tudjuk használni a fehérjéket. Ilyen a kókuszos muffin is.

Jó tudni! Ha magunk készítjük a tésztát, akkor is készíthetünk, durum vagy teljes kiőrlési lisztből. Ilyenkor az arányok mások. Durum liszthez nem adunk tojást. 400 g liszt+300 ml víz. Teljes kiőrlésűnél 250 g fehér, 250 g teljes kiőrlésű liszt + 5 egész tojás.

Még több recept Egészségséfünktől!

Tápérték (100 g)

Lazac

Liszt

Tojás

Vaj

Főzőtejszín

Tej

Energia

179 kcal

370 kcal

143 kcal

746 kcal

120 kcal

44 kcal

Fehérje

19,9 g

12,3 g

12,6 g

0,4 g

3,2 g

3,0 g

Zsír

10,4 g

1,3 g

9,5 g

80 g

10 g

1,5 g

Szénhidrát

0 g

76,3 g

1,8 g

0,5 g

43 g

4,7 g

Forrás: www.egeszsegtukor.hu – RSS