A krémleveseknek nálunk mindig nagy sikere van. Manapság elég divatosak is. Nagy előnyük, hogy általában az elkészítésük is könnyű, nem vesz igénybe sok időt.
Elkészítési idő: kb. 45 perc
Hozzávalók:
- 2 evőkanál vaj
- ½ fej vöröshagyma aprítva
- 2 szem közepes burgonya kockára vágva
- 2 doboz konzerv lencse
- 0,5 kg csiperke gomba
- 2 dl főzőtejszín
- só, bors
Mint minden krémlevest, ezt is azzal kezdjük, hogy a vajon megdinszteljük a hagymát. Amikor kész, hozzáadjuk a lencsét, a burgonyát, sót, borsot, felöntjük vízzel, hogy ellepje, és puhára pároljuk. Ezután botturmix segítségével pépesítjük, hozzáadjuk a tejszínt és összeforraljuk. Amíg a lencse fő, addig a megtisztított, szeletekre vágott gombát megpirítjuk kevés olíva olajon. Először fedőt alatt, majd ha puha, akkor levesszük a fedőt, hogy a víz elpárologjon és piruljon. Tálaláskor a leves tetejére kanalazunk belőle.
Tipp! Természetesen lehet száraz lencsét is használni. Ilyenkor be kell előző este áztatni a lencsét. A főzési idő így is növekedni fog. Ha van a fagyasztóban füstölt hús főző leve, vagy más alap lé, akkor azzal készítsük. Esetleg füstölt tarját is felcsíkozhatunk és megpiríthatjuk feltétnek.
Jó tudni! Gyerekeknek, felnőtteknek is egyaránt fontos a szárazbab, borsó, lencse fogyasztása. Ügyeljünk rá, hogy rendszeresen bekerüljenek valamilyen formában az étrendünkbe.
Még több recept Egészségséfünktől
Tápérték (100 g)
Lencse konzerv |
Burgonya |
Főzőtejszín |
Csiperke gomba |
|
Energia |
110 kcal |
69 kcal |
120 kcal |
39 kcal |
Fehérje |
8,6 g |
1,6 g |
3,2 g |
5,9 g |
Zsír |
0,6 g |
0,1 g |
10 g |
0,2 g |
Szénhidrát |
17,5 g |
15,7 g |
4,3 g |
3,3 f |