Lencsekrémleves pirított gombával – Egészségséf

A krémleveseknek nálunk mindig nagy sikere van. Manapság elég divatosak is. Nagy előnyük, hogy általában az elkészítésük is könnyű, nem vesz igénybe sok időt.

Elkészítési idő: kb. 45 perc

Hozzávalók:

  • 2 evőkanál vaj
  • ½ fej vöröshagyma aprítva
  • 2 szem közepes burgonya kockára vágva
  • 2 doboz konzerv lencse
  • 0,5 kg csiperke gomba
  • 2 dl főzőtejszín
  • só, bors

Mint minden krémlevest, ezt is azzal kezdjük, hogy a vajon megdinszteljük a hagymát. Amikor kész, hozzáadjuk a lencsét, a burgonyát, sót, borsot, felöntjük vízzel, hogy ellepje, és puhára pároljuk. Ezután botturmix segítségével pépesítjük, hozzáadjuk a tejszínt és összeforraljuk. Amíg a lencse fő, addig a megtisztított, szeletekre vágott gombát megpirítjuk kevés olíva olajon. Először fedőt alatt, majd ha puha, akkor levesszük a fedőt, hogy a víz elpárologjon és piruljon. Tálaláskor a leves tetejére kanalazunk belőle.

Lencsekrémleves pirított gombával - Egészségséf

Tipp! Természetesen lehet száraz lencsét is használni. Ilyenkor be kell előző este áztatni a lencsét. A főzési idő így is növekedni fog. Ha van a fagyasztóban füstölt hús főző leve, vagy más alap lé, akkor azzal készítsük. Esetleg füstölt tarját is felcsíkozhatunk és megpiríthatjuk feltétnek.

Jó tudni! Gyerekeknek, felnőtteknek is egyaránt fontos a szárazbab, borsó, lencse fogyasztása. Ügyeljünk rá, hogy rendszeresen bekerüljenek valamilyen formában az étrendünkbe.

Még több recept Egészségséfünktől

Tápérték (100 g)

Lencse konzerv

Burgonya

Főzőtejszín

Csiperke gomba

Energia

110 kcal

69 kcal

120 kcal

39 kcal

Fehérje

8,6 g

1,6 g

3,2 g

5,9 g

Zsír

0,6 g

0,1 g

10 g

0,2 g

Szénhidrát

17,5 g

15,7 g

4,3 g

3,3 f

Forrás: www.egeszsegtukor.hu – RSS