A pestoban azt szeretem, hogy egyszerre egy nagyobb adag is elkészíthető, hűtőbe tehető belőle, és amikor szükség van rá, csak elő kell venni. Gyakorlatilag bazsalikomból, petrezselyemből, spenótból, medvehagymából is készíthető, vagy akár ezek keverékéből.
Elkészítési idő: 10 perc
Hozzávalók:
- 20 dkg medvehagyma
- 1 marék fenyőmag
- só
- 2 evőkanál olíva olaj
- 5 dkg reszelt parmezán
A medvehagymát megmossuk, és a végeit levágjuk. A fenyőmagot zsiradék nélkül megpirítjuk. A hozzávalókat turmixba tesszük, és addig keverjük, míg krémes nem lesz. Ezután vagy felhasználjuk, vagy üvegbe tesszük, lehetőleg úgy, hogy levegő belülre ne kerüljön. A tetejére tegyünk egy vékony réteg olajat. Légmentesen zárjuk le, tegyük hűtőbe. 1-2 hétig eláll.
Tipp! Spenóttal keverve nagyon finom, tésztákra is használhatjuk, de pogácsa, buci sütésére is.
Jó tudni! Sokan félnek a medvehagymától, mert össze lehet keverni a gyöngyvirág levelével, ami mérgező. Megbízható helyről vásároljunk medvehagymát, de ha még így sem vagyunk biztosak a dolgunkban, dörzsöljük meg, fokhagyma illatúnak kell lennie.
Még több tavaszi recept Egészségséfünktől!
Tápérték (100 g)
Olívaolaj |
Parmezán |
Fenyőmag |
|
Energia |
902 kcal |
392 kcal |
673 kcal |
Fehérje |
0 g |
35,8 g |
13,6 g |
Zsír |
100 g |
25,8 g |
68,3 g |
Szénhidrát |
0 g |
3,2 g |
13 g |