A spárga méltán a tavaszi szezon kedvence. Ebben a receptben mexikói ízvilággal társul, ami igazán különlegessé teszi a pizzát. Eperrel is érdemes kipróbálni, epres-spárgás receptek a Fahéj magazin aktuális, tavaszi számában!
A spárga előkészítése:
A spárga akkor finom, amikor friss és ropogós. Nem ajánlatos sem túlfőzni, sem túlsütni, ezért a legtöbb esetben leforrázva szokták felhasználni. Mikor a spárgát előkészítjük, vágjuk le az aljáról a fás részt, ez kb. 2-3 cm szokott lenni. Tegyük forrásban lévő sós vízbe, és 2-3 percnél tovább ne hagyjuk benne. Mikor a forró vízből kivesszük, rögtön hűtsük le, ehhez legjobb a jeges víz. A leforrázott spárga akár 4 napig is tökéletesen eláll a hűtőben.
A pizzatészta elkészítése:
Hozzávalók:
- 0,5 kg fehér- vagy kenyérliszt
- 3 dl langyos tej (Használhatunk langyos vizet is, tejjel azonban jobban megdagad és lágyabb lesz a tészta.)
- 2,5 dkg friss élesztő (vagy egy csomag szárított)
- 2 kiskanál cukor
- 3 evőkanál só
- 1 dl olívaolaj
Elkészítése:
1. Egy nagy tálba beleöntjük a lisztet és a sót.
2. A langyos tejhez hozzáadjuk a cukrot és a friss élesztőt, megvárjuk, míg habos lesz a teteje.
3. A liszt közepén formálunk egy kis lyukat a kezünkkel, és hozzáöntjük az élesztős tejet. Javasolt nem az egészet rögtön hozzátenni, nézzük meg mennyi tejet bír el a liszt. Egy fakanállal összekeverjük, esetleg hozzáadunk még egy kis tejet, lisztet. Hozzákeverjük az olívaolajat. Miután a tészta összeállt, gyúrni kezdjük (kb. 10 percig). Onnan tudjuk, hogy jó a tésztánk, ha puha, elasztikus, nem ragadós.
4. Kiolajozott tálban letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük a tésztát. A tálból kivéve megnyomkodjuk, hogy a levegő kijöjjön belőle.
A mexikói spárga-pizzához:
Hozzávalók:
- focaccia tészta-alap
- 1 fej vöröshagyma apróra vágva
- 1 evőkanál sűrített paradicsom
- 1 friss paradicsom apróra vágva
- 1 kiskanál citrom- vagy lime-lé
- 2 csipet cayenne bors
- 2 csipet koriander
- ízlés szerint mexikói fűszerkeverék
- 1 marék konzerv vörösbab
- só, bors
- 4-5 szál leforrázott spárga
- egy marék reszelt sajt (lehetőleg füstölt)
1. Elkészítjük a pizzaszószt. Ehhez egy kis lábasban forró olajon megpirítjuk a hagymát, majd hozzáadjuk a paradicsomot és a paradicsompürét. Jól összeforraljuk, megfűszerezzük, hozzáadjuk a citromlevet. Ha nagyon sűrű, egy kevés vízzel lazíthatjuk.
2. Kinyújtjuk a tésztát kb. 0,5 cm vastagra. Megkenjük a pizzaszósszal, majd rászórjuk a reszelt sajtot. A sajton egyenletesen eloszlatjuk a spárgát és a vörösbabot.
3. Olajozott tepsibe helyezve 200 fokon kb. 10-15 percig sütjük. Tejföllel mártogatva nagyon finom!
Recept: Sztanó Orsolya