Egy több százezer emberre kiterjedő kínai tanulmány szerint a fűszeres, csípős ételek rendszeres fogyasztása meghosszabbítja az élettartamot.
Kínai kutatók majdnem 200 ezer férfit és 300 ezer nőt követtek nyomon 2004 és 2013 között, hogy megállapítsák, milyen hatása van a fűszeres ételek fogyasztásának az élettartamra.
Már azoknál az embereknél is kevesebb haláleset fordult elő a követési időszak alatt, akik hetente legalább egyszer fogyasztottak fűszeres ételt. Azoknál viszont, akik a hét majdnem minden napján fűszeres (leggyakrabban friss vagy őrölt chili paprikával ízesített) ennivalót ettek, hozzávetőleg 14 százalékkal csökkent a halandóság.
A legnevesebb orvosi szaklapban (BMJ) megjelent cikk szerzői arra gyanakodnak, hogy a fűszeres ételek jótékony hatásáért a kapszaicin (a chili és más erős paprika aktív hatóanyaga) lehet a felelős.
Milyen betegségek esélyét csökkentik a csípős ételek? Nézd meg itt!