A cékla az egyik legegészségesebb zöldségfélénk, tele van antioxidánsokkal. Ezért érdemes minél többször, minél változatosabban étrendünkbe illeszteni. Ehhez szeretnék most egy kis segítséget adni.
Elkészítési idő: kb. 90 perc + 1 óra
Hozzávalók:
- 5 db cékla
- 3 db narancs
- 1 édeskömény
- 1 dl olívaolaj
- 3-4 szál kapor apróra vágva
- 2 evőkanál balzsamecet
- só, bors
A céklát puhára főzzük, meghámozzuk és cikkekre vágjuk. Közben a narancsot is meghámozzuk, cikkekre szedjük, és a vékony fehér héját is eltávolítjuk. Az édesköményt nagyon vékonyra vágjuk. Egy nagyobb tálba összekeverjük a céklát és a narancsot és az édesköményt. Elkészítjük az öntetet: az olívaolajat, balzsamecet, sót, frissen őrölt borsot, apróra vágott kaprot jól összekeverjük, majd a salátára öntjük. Hűtőbe tesszük legalább egy órára, hogy az ízek összeérjenek.
Tipp! Édeskömény helyett ½ fej lilahagymát is használhatunk, más ízvilágot kapunk.
Jó tudni! Az antioxidánsok nagyon fontosak a rákos betegségek kialakulásának megelőzésében, ezért fontos sok vörös zöldséget, gyümölcsöt fogyasztanunk.
Még több recept Egészségséfünktől
Tápérték (100 g)
Cékla |
Narancs |
Édeskömény |
Olívaolaj |
Balzsamecet |
|
Energia |
43 kcal |
47 kcal |
345 kcal |
902 kcal |
88 kcal |
Fehérje |
1,6 g |
0,7 g |
15,8 g |
0 g |
0,4 g |
Zsír |
0,1 g |
0,1 g |
14,9 g |
100 g |
0 g |
Szénhidrát |
9,5 g |
11,7 g |
52,3 g |
0 g |
17 g |