Téli estéken, beszélgetés, családi összejövetel alkalmával gyakran csináltunk régebben is forralt bort. Mint mindenben, ebben is változik az ízlésünk, ezen a téren is nyitunk az új ízek fel. Nézzünk most egy grogot.
Elkészítési idő: 5 perc
Hozzávalók (1 adag):
- 4 cl rum
- 1 dl narancslé
- 1 dl forró víz
- teafű
- 2 szem szegfűszeg
- mandula aroma
Ahány személyre készítjük, annyival szorozzuk fel a hozzávalókat. Első lépésként a vizet felforraljuk és a teafüvet és a szegfűszeget beletesszük (lehet kapni olyan kis szerkezeteket, tojásokat, amibe ezt bele lehet helyezni, és úgy tesszük a forrásban lévő vízbe). Pár perc múlva (ez a teától is függ) kivesszük, és hozzáadjuk a narancslevet. Éppen csak összeforraljuk. Levéve a tűzről hozzáadjuk a mandula aromát és a rumot. Narancskarikával díszített pohárban kínáljuk.
Tipp! Adhatunk hozzá fahéjat is, attól még karácsonyibb lesz az illata, íze. Ha valaki édesen szereti, adjon hozzá mézet, cukrot vagy édesítő szert.
Jó tudni! Alkoholtartalma miatt gyerekek nem fogyaszthatják. Ha gyerek is van a társaságba, akkor hagyjuk ki a rumot, és mézet mindenképpen adjunk hozzá.
Tápérték (100 g)
Rum |
Narancslé 100 %-os |
Méz |
Teafű |
|
Energia |
231 kcal |
43 kcal |
304 kcal |
0 g |
Fehérje |
0 g |
0,7 g |
0,3 g |
0 g |
Zsír |
0 g |
0,2 g |
0 g |
0 g |
Szénhidrát |
0 g |
9 g |
82,4 g |
0 g |