Narancsos tejleves – Egészségséfünk receptje

Kicsit furcsán hangzik, hogy tejleves, de ízre egy édes, madártejhez hasonló dolgot képzeljünk el, csak kicsit hígabb változatban. Aki szereti az édes leveseket, annak ez tetszeni fog.

Elkészítési idő: 30 perc

Hozzávalók:

  • 1 liter tej
  • 2 db tojás
  • 1 narancs reszelt héja
  • 15 dk cukor
  • vanília rúd
  • 1 evőkanál liszt vagy étkezési keményítő

A tojásokat szétválasztjuk, majd egy fazékban (én dupla falúban szoktam) a sárgáját a cukorral kikeverjük. Hozzáadjuk a lisztet is, ezzel is simára keverjük. Lassan adagolva hozzáadjuk a tej felét. Elkezdjük főzni, amikor elkezd sűrűsödni, akkor hozzáadjuk a tej másik felét, a vaníliát és a narancs reszelt héját. Megvárjuk míg felforr, és sűrűségben eléri a megfelelő állagot. Ha hidegen szeretnénk fogyasztani, akkor hűtsük le, és tegyük hűtőbe.

Narancsos tejleves - Egészségséfünk receptje

Tipp! A fehérjét felverhetjük kemény habbá, és a meleg levesbe szaggathatjuk kanállal. Pár percig tegyünk rá fedőt. Ezután így is fogyasztható hidegen és melegen is.

Jó tudni! A vanília rudat hosszában kell felvágni és kikaparni a belsejét. Cukor helyett használhatunk nyírfacukrot is. A sűrűséget a tej mennyiségével tudjuk szabályozni.

Még több izgalmas recept Egészségséfünktől!

Tápérték (100 g)

Tej 1,5 %-os

Tojás

Kristálycukor

Liszt

Energia

44 kcal

143 kcal

390 kcal

370 kcal

Fehérje

30 g

12,6 g

0 g

12,3 g

Zsír

1,5 g

9,5 g

0 g

1,3 g

Szénhidrát

4,7 g

1,8 g

99,9 g

76,3 g

Forrás: www.egeszsegtukor.hu – RSS