Kicsit furcsán hangzik, hogy tejleves, de ízre egy édes, madártejhez hasonló dolgot képzeljünk el, csak kicsit hígabb változatban. Aki szereti az édes leveseket, annak ez tetszeni fog.
Elkészítési idő: 30 perc
Hozzávalók:
- 1 liter tej
- 2 db tojás
- 1 narancs reszelt héja
- 15 dk cukor
- vanília rúd
- 1 evőkanál liszt vagy étkezési keményítő
A tojásokat szétválasztjuk, majd egy fazékban (én dupla falúban szoktam) a sárgáját a cukorral kikeverjük. Hozzáadjuk a lisztet is, ezzel is simára keverjük. Lassan adagolva hozzáadjuk a tej felét. Elkezdjük főzni, amikor elkezd sűrűsödni, akkor hozzáadjuk a tej másik felét, a vaníliát és a narancs reszelt héját. Megvárjuk míg felforr, és sűrűségben eléri a megfelelő állagot. Ha hidegen szeretnénk fogyasztani, akkor hűtsük le, és tegyük hűtőbe.
Tipp! A fehérjét felverhetjük kemény habbá, és a meleg levesbe szaggathatjuk kanállal. Pár percig tegyünk rá fedőt. Ezután így is fogyasztható hidegen és melegen is.
Jó tudni! A vanília rudat hosszában kell felvágni és kikaparni a belsejét. Cukor helyett használhatunk nyírfacukrot is. A sűrűséget a tej mennyiségével tudjuk szabályozni.
Még több izgalmas recept Egészségséfünktől!
Tápérték (100 g)
Tej 1,5 %-os |
Tojás |
Kristálycukor |
Liszt |
|
Energia |
44 kcal |
143 kcal |
390 kcal |
370 kcal |
Fehérje |
30 g |
12,6 g |
0 g |
12,3 g |
Zsír |
1,5 g |
9,5 g |
0 g |
1,3 g |
Szénhidrát |
4,7 g |
1,8 g |
99,9 g |
76,3 g |