Az olaszoknak nemcsak a tésztáik nagyon finomak, hanem a süteményeik is. Én különösen szeretem azt, amiben dió, mandula és egyéb magvak vannak. Eredetileg ehhez a recepthez sok bors is kellene, de ezt én kihagyom.
Elkészítési idő: kb. 40 perc
Hozzávalók:
- 2 tábla étcsokoládé (20 dkg)
- 5 dkg liszt
- 5 dkg kakaópor (cukrozatlan)
- 25 dkg dió
- 15 dkg egész mandula
- 15 dkg török mogyoró
- 10 dkg mazsola (ha lehet nagy szemű fehér)
- 10 dkg aprított kandírozott gyümölcs
- 12,5 dkg méz
- 1,25 dl édes desszertbor
A csokoládét nagyon pici lángon egy edényben olvasszuk fel, keverjük össze a mézzel és a borral. Adjuk hozzá a lisztet és a kakaót. A magokat kicsit törjük meg, de ne daráljuk, fontos, hogy durva legyen. Ezt is adjuk hozzá a masszához. Egy kisebb, kb. 20 cm átmérőjű csatos tortaformát béleljünk ki sütőpapírral. Öntsük bele a masszát, és 150 fokra előmelegített sütőben süssük 25-30 percig. Tálaláskor szórjuk meg porcukorral.
Tipp! Ha valaki az eredeti receptet szeretné, akkor adjon hozzá frissen őrölt feketeborsot is. Kandírozott gyümölcsből legjobb a narancs, de vegyesen is nagyon finom. A magokat cserélhetjük, mást is adhatunk hozzá, de az arányokon ne változtassunk.
Jó tudni! Ez egy nagyon finom, de nem éppen fogyókúrás, diétás sütemény. Akinek ez probléma, az inkább délelőtt, és csak keveset fogyasszon belőle.
Még több olaszos recept Egészségséfünktől!
Tápérték (100 g)
Liszt |
Méz |
Dió |
Mandula |
Mogyoró |
Mazsola |
|
Energia |
370 kcal |
304 kcal |
654 kcal |
575 kcal |
576 kcal |
296 kcal |
Fehérje |
12,3 g |
0,3 g |
12,5 g |
21,2 g |
25,8 g |
2,5 g |
Zsír |
1,3 g |
0 g |
65,2 g |
49,4 g |
49,2 g |
0,5 g |
Szénhidrát |
76,3 g |
82,4 g |
13,7 g |
21,6 g |
16,1 g |
78,4 g |