Plovdivi pástokon

Vasárnap kezdődik Plovdivban az U23-as vívó Európa-bajnokság. A magyar versenyzők közül többen képesek lehetnek kiemelkedőt produkálni, de olyanok is akadnak a csapatban, akik a tapasztalatszerzés céljából utaztak a bolgár városba.

Pusztai Viola Teljes csapattal vesz részt a magyar válogatott a május elsején kezdődő a plovdivi U23-as vívó Európa-bajnokságon, amely remek lehetőség a megméretésre azoknak, akik a felnőttek között még nem értek el számottevő sikert, vagy lemaradtak a kadet- és junior-világversenyekről.

Amennyiben végignézzük az indulók névsorát, azért találunk olyanokat is, akiket nemrég a korosztályos világ- és Európa-bajnokságon ünnepeltünk. A még mindig csak tizennégy éves – májusban tölti be a tizenötöt – kardozó, Pusztai Liza a kadet Eb-n egyéniben és csapatban is a dobogó legfelső fokára állhatott fel, a vb-n pedig bronzérmes lett. Az U23-as kontinensviadalra eredménykényszer nélkül utazik, csupán tapasztalatot akar szerezni a nála csaknem tíz évvel idősebbek mezőnyében. Ugyanígy a csapatban Eb-győztes Kern Biankának is hasonló céljai lehetnek Bulgáriában.

Berta Dániel (balra) tavaly a nyolc közé jutott a párbajtőrözők versenyében

Berta Dániel (balra) tavaly a nyolc közé jutott a párbajtőrözők versenyében

A magyar csapatban azért akadnak, akik ennél többről is álmodhatnak. Bár tavaly Olaszországban egyéniben nem sikerült érmet nyerni, a párbajtőröző Berta Dániel és a kardozó Csaba Márton Bence is a nyolc közé jutott. Tőlük idén is várható a jó szereplés, ahogy az egy éve junior Eb-t nyert párbajtőröző, Kun Anna és a juniorvébé-ezüstérmes Bohus Réka előkelő helyezése sem lenne meglepetés.

A kardozó László Luca személyében korábbi junior vb-bronzérmes is szerepel a csapatban, a tőröző Lupkovics Dóra pedig 2010-ben a szingapúri ifjúsági olimpián végzett a harmadik helyen.

A tavalyi U23-as Eb-n a magyarok egyetlen érmét a férfipárbajtőr-csapat szerezte: a döntőben a házigazda olaszok múlták felül, így bronzéremmel tért haza Vicenzából. Idén is erős az együttes, hiszen Berta mellett Buta Levente, Kiss Gergő és Cho Tauen Sándor is csipegetett a sikerekből a hazai és a nemzetközi felnőttversenyeken.

Persze, nem egyszerű latolgatni, hiszen az esélyesek közül bárki kifoghat rossz napot, vagy fordítva: élete formájában vívhat.

Az éremnek, az értékes helyezéseknek természetesen örülünk, a kellemes meglepetésnek szintúgy. Meglátjuk, lesz-e mindebben része a magyar válogatott tagjainak a vasárnaptól szerdáig tartó, 34 ország részvételével zajló viadalon.

Az U23-as Európa-bajnokság hivatalos honlapja itt megtalálható.

U23-AS EURÓPA-BAJNOKSÁG, PLOVDIV (BULGÁRIA)
A magyar csapat
Férfiak. Párbajtőr:
Berta Dániel, Buta Levente, Cho Taeun Sándor, Kiss Gergő. Tőr: Bakó Tamás, Liszkai Tamás, Mátyás Bálint, Valicsek Péter. Kard: Csaba Márton Bence, Kossuth Bálint, Nagy Martin, Singer Martin
Nők. Párbajtőr: Bohus Réka, Kun Anna, Szabó Laura, Várnai Vivien. Tőr: Gólya Fruzsina, Lupkovics Dóra, Szalai Szonja, Tóth Janka. Kard: Katona Renáta, Kern Bianka, László Luca, Pusztai Liza

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS