Pocakos nyár – Tanácsok kismamáknak

Végre itt a nyár! A jó időt a kismamák is szeretnék felhőtlenül élvezni, de hogyan? Miben lesz más ez a nyár? Mitől kell magukat jobban óvniuk? Dr. Demjén László szülész-nőgyógyász válaszolt a kismamák kérdéseire.

Meddig utazhatok nagy pocakkal?

Egy hosszabb külföldi nyaralás belefér a 35-36. terhességi hétig, utána már nem ajánlatos messzire menni, de belföldön még ezután is lehet pihenni. A nyaralás előtti héten azonban mindenképp menjen el az orvosához, hogy meggyőződjön róla, minden rendben van-e.

Mivel utazzak inkább: autó, repülő?

Az imént említett ideig bármivel lehet utazni, legyen az repülő, autó, vonat, hajó. Nagyon fontos, hogy hosszabb autó út alatt álljunk meg többször, hogy a kismama mozoghasson, elkerülve a lábduzzadást, ödémát. A repülőn, vonaton is álljunk fel, sétáljunk bizonyos időközönként. Az utazó ruházat mindig legyen kényelmes, laza, ha tudjuk, polcoljuk fel a lábainkat. Ha repülővel készülünk elérni a kívánt úticélt, és már gömbölyödik a hasunk, kérjünk igazolást orvosunktól, mert a fapados légitársaságok gyakran kérik ezeket.

Mennyire lehet aktív a pihenés?

A legfőbb szabály, hogy ne erőltessük meg magunkat. Ne most akarjuk megmászni a legmagasabb hegy tetején a várat, ne gyalogoljunk egész nap! A biciklizést terhesség alatt nem ajánljuk, természetesen a búvárkodást, és egyéb komolyabb igénybevételt megkövetelő tevékenységeket sem. Snorkelezni (pipával búvárkodni) lehet, és persze úszni is.

Pocakos nyár - Tanácsok kismamáknak

Hol lehet fürdeni?

Fürdésre, úszásra a természetes vizeket ajánlom: tavak, folyók, tenger. A mesterséges, medencés, tömegesen látogatott strandokat, wellness szállodákat, központokat várandósan jobb elkerülni.

Mit tegyek ha mégis elkapok valami csúnya hüvelyfertőzést?

Ha tehetjük, akkor keressük fel orvosunkat, és konzultáljunk vele arról, hogy ő mit ajánl. Ha erre épp nincs lehetőségünk, mert például éppen nyaralunk, akkor óvatosan használhatjuk a patikákban vény nélkül kapható általános fertőtlenítőket, gombaölőket, pH-érték visszaállítókat.

Mit tegyünk utazáskor a gyógyszeres neszeszerbe?

Mindenképp vigyünk magunkkal, és az utazás alatt is szedjünk magnézium és B6 komplexet. Vitamin tablettákat  lehet szedni, főként ha az orvosunk ajánlotta, és csípésekre nyugodtan kenhetünk hűsítő géleket. Hogy milyen fájdalom- és lázcsillapítót használjunk, azt kérdezzük meg kezelőorvosunktól.

Szabad várandósan napozni?

Csak félárnyékban, és úgy, hogy a pocakot ne érje közvetlen napfény. A fokozottan veszélyes órákban, azaz dél és délután három óra között pedig egyáltalán ne menjünk napra!

Kérdezzen szakértőnktől

Forrás: www.egeszsegtukor.hu – RSS