Puliszka, egészségünk őre

Puliszka nélkül Erdélyben elképzelhetetlen az élet. Nincs olyan háztartás, ahol ne készítenék rendszeresen a tápláló és laktató ősi eledelt. Azt tudjuk, hogy mennyire finom és sokoldalúan elkészíthető, de nézzük, milyen hatással van a szervezetünkre.

A kukoricaliszt gazdag B-vitamin forrás, számos telített zsírsavat, E-vitamint, foszfort, magnéziumot, cinket, káliumot és rostot tartalmaz. Bár a főzés során sok tápanyag elvész belőle, még így is, több, mint 60%-át megőrzi azoknak.

A kukoricának összehúzó, vizelethajtó, gyulladáscsökkentő és tonizáló hatása van. Mivel többféle B-vitamint tartalmaz, hatékonyan csökkenti a stresszt, jótékony hatással van az idegrendszer és az izmok működésére is. A- és E-vitamin tartalma miatt véd a skelorizis multiplex ellen, csökkenti az érelmeszesedés és a szívroham kockázatát. Segíti a sejtek megújulását, sőt kálium tartalma miatt segíti a szív egészségét is.

Ha kenyér helyett puliszkát fogyasztunk, csökkenthetjük a savtúltengést, és a gyomorfekély tüneteit. Mérsékelt fogyasztása által a zsírlebontás is beindulhat, hiszen olyan molekulákat tartalmaz, melyek ösztönzik a folyamatot. A kukoricaliszt magas A-vitamin tartalma miatt kiváló antioxidáns, és az anyagcserét is serkenti.

Puliszka, egészségünk őre

Cukorbetegeknek is ajánlott fogyasztani, mivel szabályozza a vércukorszintet. Beindítja a szervezet méregtelenítését, erősíti az immunrendszert, véd a tüdő-és vastagbélrák ellen, serkenti az agy működésének az egészségét.

Juhtúrós puliszka recept

  • 50 dkg kukoricaliszt
  • 1 liter forró víz
  • 25 dkg juhtúró
  • 2-3 dl kefir
  • egy kis szalonna, ha nem vagyunk vegák

Tegyünk egy lábasba vizet, és adjunk hozzá két-három kanál sót. Öntsünk bele a kukoricadarát, aztán vegyük le egy kicsit a lángot, és folyamatosan kavargassuk, hogy csomómentes legyen. Ezt leginkább úgy tudjuk elérni, ha kézi habverővel kavarjuk. Amint kezd besűrűsödni, levehetjük a lángról és kész is van az alap. Vegyünk egy jénai tálat, majd rétegesen kezdjük rakni bele a puliszkát és a juhtúrót, úgy hogy a tetejére túró kerüljön. A nem vegák csampésszenek a rétegek közés szalonnát is! Tegyük be a sütőbe, hogy jól összesüljenek, míg a tetején a túró barnára pirul. Tálaláskor fogyaszthatunk mellé friss natúr kefirt.


Forrás: www.egeszsegtukor.hu – RSS