Gyakran nem tudjuk, mit adjunk vendégvárónak, ami nem igényel túl nagy munkát, mégis finom, és elüti az éhséget. Ez a kifli főleg akkor jön jól, amikor nem kifejezetten vacsoravendéget várunk, de aki érkezik, meg szeretnénk kínálni valamivel.
Hozzávalók:
– 30 dkg liszt
– 2 dkg élesztő
– 1 dl tej
– 1 kockacukor
– 1 dl víz
– 3 dkg olvasztott zsír
– 10 dkg margarin
– só, bors
– 1 tojás
– 25 dkg füstölt sajt
A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne a cukrot, az élesztőt és meleg helyen felfuttatjuk. Ezután a liszthez adjuk. Hozzákeverjük a zsírt, sót, borsot, vizet, és meleg helyen kb. 30 perc alatt megkelesztjük. Ezután 4 cipót formázunk belőle, kerek formára kinyújtjuk, majd 8 részre vágjuk. Megkenjük az olvasztott margarinnal, megszórjuk reszelt sajttal, feltekerjük, kiflit formázunk belőle. A tetejét megkenjük a felvert tojással és megszórjuk a tetejét is sajttal. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük.
Tipp! Sajt helyett szezámmaggal, köménymaggal is megszórhatjuk a tetejét. Sajtkrémmel is tölthetjük.
Jó tudni! Minimális zsírt tartalmaz, viszont ez nem cserélhető fel más zsiradékkal. Ebből 24 db lesz, ha többet szeretnénk, duplázzuk az adagot, de az arányokon ne változtassunk.
Tápérték (100 g)
Liszt |
Tej |
Zsír |
Margarin |
Tojás |
Sajt |
|
Energia |
370 kcal |
44 kcal |
902 kcal |
620 kcal |
143 kcal |
291 kcal |
Fehérje |
12,3 g |
3 g |
0 g |
0,5 g |
12,6 g |
19,5 g |
Zsír |
1,3 g |
1,5 g |
100 g |
70 g |
9,5 g |
23 g |
Szénhidrát |
76,3 g |
4,7 g |
0 g |
0,5 g |
1,8 g |
1,5 g |