Gondolom, mindenki szeretné üvegbe zárni a nyár ízeit. Bármilyen meglepő, de ezt a sárgadinnyével is megtehetjük. Egy nagyon egyszerű befőzési módszerrel tartósíthatjuk a sárgadinnyét, amit aztán télen elővehetünk, önmagába ehetjük, vagy mártásokat, ragukat készíthetünk belőle.
Elkészítési idő: kb. 30 perc
Hozzávalók:
- sárgadinnye (ne legyen túlérett)
- kilónként 15 dkg befőző cukor
- kilónként ½ l víz
- kilónként ¼ kávéskanál szalicil
- üvegenként 2 mentalevél
A dinnyét vágjuk félbe és kaparjuk ki a belsejét. Hámozzuk meg, és vágjuk kockákra. Mérjük meg, és a többi hozzávalót kilónként számítsuk ki. Öblítsük le a dinnyét. A cukorból, vízből főzzünk szirupot. Amikor forr, dobjuk bele a dinnyét, egyet forraljunk rajta, majd rakjuk üvegekbe. Az üveg aljára tegyünk 2 mentalevelet. Tegyünk rá fóliát és száraz dunsztba hagyjuk 1-2 napig hűlni.
Tipp! Ízesíthetjük fahéjjal vagy szegfűszeggel is a dinnyét. Ezeket is az üveg aljába kell tenni. Ha van hozzá eszközünk, ne kockákra vágjuk, hanem kis gömböket kanalazzunk a dinnyéből.
Jó tudni! Cukor helyett használhatunk nyírfacukrot is. Nagyon fontos, hogy csak tökéletesen tiszta üvegeket, edényeket használjunk a befőzéshez, mert megromolhat, ha csak egy pici kosz is kerül bele.
Itt a befőzés ideje! Még több recept Egészségséfünktől!
Tápérték (100 g)
Sárgadinnye |
Kristálycukor |
Nyírfacukor |
|
Energia |
34 kcal |
390 kcal |
240 kcal |
Fehérje |
0,8 g |
0 g |
0 g |
Zsír |
0,1 g |
0 g |
0 g |
Szénhidrát |
8,1 g |
99,9 g |
100 g |