Siker és bukta

Az U14-es leányválogatott minden mérkőzését megnyerve végzett a rangos szlovéniai nemzetközi kosárlabdatorna első helyén. A fiúk nyeretlenül zártak az utolsó helyen.

Lakner Gábor Ugyan a nemzetközi szövetség csupán az U16-os korosztályban rendez legkorábban Európa-bajnokságot, a mindenkori szakvezetők fontosnak tartják, hogy a fiatalok ne akkor találkozzanak először nemzetközi ellenfelekkel. Ebben a törekvésben jelent nagy segítséget a Slovenia Ball nevű rangos nemzetközi torna, amelyet tizenkettedszer rendeztek meg Slovenj Gradecben. A magyar fiú- és leányválogatott visszatérő vendég a tornán, idén is pályára lépett Szlovéniában.

Slovenia Ball 2016 2

A tornagyőztes leánycsapat  •  Fotó: KZS/Aljaž Močnik

A leányválogatott nagyszerűen teljesített, Salamon Endre és Antolovics Adél együttese mind az öt mérkőzését megnyerte, így az első helyen végzett. A csoportban két magabiztos győzelemmel kezdtek a lányok, a macedónokat 97-31-re, a házigazda szlovéneket 77-28-ra múlták felül. A csoportrangadón 73-70-re győztek a horvátok ellen, így első helyen jutottak az elődöntőbe.

Ott az olaszok következtek, akiket az egészen parádés második negyednek köszönhetően simán vert a magyar csapat. Azt a tíz percet 20-2-re (!) nyerték a lányok, így a második félidő már csak formalitásnak tűnt. A végeredmény 73-56 lett a mieink javára, és készülhettek a spanyolok elleni döntőre.

A tornagyőztes magyar válogatott kerete
Rozmán Lilla, Pánczél Ilona, Dénes Anna, Dömötör Petra, Boros Júlia, Vincze Nikolett, Dombai Réka, Várszegi Réka, Madár Eszter, Altmann Anna, Dénes Dia, Ehmann Dalma

A finálé annál szorosabb volt, de 43-42-re a magyar csapat győzött, így megszerezte a végső győzelmet.

A mérkőzésen többször fordult a kocka, de a végjátékban a mieink vették át a kezdeményezést. A torna legértékesebb játékosának Dombai Rékát választották, aki természetesen helyet kapott az All Star-csapatban is, ahová Madár Eszter is bekerült.

A szakemberek többször is felhívták honlapunk figyelmét a 2002-es korosztályra, a lányok pedig megmutatták, miért tartják az edzők kiemelkedőnek a generációt. A fiúknak viszont nem ment ilyen jól, sőt, mind a hat mérkőzésüket elveszítve a hetedik helyen végeztek.

Végeredmény
Leányok: 1. Magyarország, 2. Spanyolország, 3. Horvátország, 4. Olaszország, 5. Izrael, 6. Szlovénia, 7. Szerbia, 8. Macedónia
Fiúk: 1. Spanyolország, 2. Montenegró, 3. Szlovénia A, 4. Horvátország, 5. Szlovénia B, 6. Macedónia, 7. Magyarország

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS