Ünnepek közeledtével ismét előkerülnek a halas receptek. Én főleg a tengeri halakat szeretem, de ez most kivétel. Íze miatt is kedvelem a fogast, és azért is, mert alig van vele munkám.
Elkészítési idő: kb. 40 perc
Hozzávalók:
- fejenként 1 fogas tisztítva, oldalt felvágva
- fejenként 1 db citrom
- friss kakukkfű
- kb. 1 kg tengeri só
- frissen őrölt bors
A halakat megmosom, és egy papírtörlővel letörölgetem. A belsejüket megsózom és megszórom frissen őrölt borssal. A citromokat karikára vágom, és mindegyik hasába elhelyezek egy egész, karikára vágott citromot. Erre teszem rá a lecsipkedett kakukkfüvet. A boltban lehet kapni cserepeset. Egy közepes cserépnyi kb. 2 halhoz elég, de ez a hal méretétől is függ. Nem szabad sajnálni. A tepsi aljába rakok egy ujjnyi sót, ráfektetem a halakat, majd befedem a maradék sóval. Kicsit meg kell spriccelni vízzel. Előmelegített sütőben (200 fok) kb. 35 percig sütöm. Ha kisebbek a halak, elég 30 perc, ha nagyobbak, akkor 40. Ha megsült, kivesszük a sóból, a külsejéről lekapargatjuk a sót, és friss salátával tálaljuk.
Tipp! Süllő, fogas, pisztráng egyaránt elkészíthető így. Sőt csirke is. Ebben az esetben az egész sót a tepsi aljába kell tenni, rátenni az egész csirkét és így megsütni.
Jó tudni! A halat minden diéta támogatja. Így megsütve azonban még egészségesebb, mert semmiféle zsiradékot nem használunk pluszban.
Még több recept Egészségséfünktől!
Tápérték (100 g)
Pisztráng |
Citrom |
Kakukkfű |
|
Energia |
119 kcal |
29 kcal |
376 kcal |
Fehérje |
20,5 g |
1,1 g |
9,1 g |
Zsír |
3,5 g |
0,3 g |
7,4 g |
Szénhidrát |
0 g |
9,3 g |
63,9 g |