Sonka, kolbász, szalonna – Bővült a rákkeltők listája

A szalonna, a sonka és a kolbász is ugyanannyira rákkeltő, mint a cigaretta – írja friss jelentésében a World Health Organisation (WHO). A pácolt és feldolgozott húsok ugyanabba a kategóriába kerültek, mint az azbeszt, az arzén, az alkohol és a dohány.

A WHO rákkal foglalkozó részlege, az  International Agency for Research on Cancer (IARC) szerint elég bizonyíték van arra, hogy a feldolgozott húsokat mostantól a rákkeltő anyagok első csoportjába sorolják, mivel egyértelmű a kapcsolat: bélrákot okoznak.

Sonka, kolbász, szalonna - Bővült a rákkeltők listája

A világ rákkutatóit tömörítő World Cancer Research Fund régóta a sonka, szalonna, kolbászok ellen szól, a feldolgozott húsok fogyasztását egyértelműen rákkockázatnak tartva. A testület szerint ezekből, illetve a szalámiból is olyan keveset kell enni, amennyire csak lehet: heti kevesebb mint 500 gramm vörös hús nem ártalmas. Ebbe viszont bele kell számolni a marhát, a sertést és a bárányt is.


Forrás: www.egeszsegtukor.hu – RSS