A hagyományos rakott burgonyát nálunk nem mindenki szereti, ezért kénytelen voltam változtatni kicsit az összetevőkön. Így már nagyobb sikere volt, érdemes néha kicsit variálni.
Elkészítési idő: kb. 60 perc+ előkészítés
Hozzávalók:
- 1 kg burgonya
- 50 dkg szárazabb, főtt parasztsonka
- ½ liter tejföl
- 2 egész tojás
- 2 dl főzőtejszín
- 25 dkg reszelt sajt
- 3 fej lilahagyma
- rozmaring
- só
A burgonyát, hagymát megtisztítjuk, és vékony karikákra vágjuk. A parasztsonkát vékony csíkokra szeleteljük, a tejfölt összekeverjük a nyers tojásokkal és a sóval. Elkezdjük lerakni, először a burgonyát, rá a sonkát, hagymát, és meglocsoljuk tejföllel. Majd újból kezdjük a rétegezést. A tetejére burgonyának kell kerülnie. Meglocsoljuk a főzőtejszínnel és megszórjuk rozmaringgal. Előmelegített sütőben 45 percig fólia alatt 200 fokon sütjük, majd levesszük a fóliát, megszórjuk a sajttal és visszatesszük 15 percre.
Tipp! A burgonyát nem kell megfőzni, mert fólia alatt a tejföl és a tejszín elég gőzt ad, hogy megpuhuljon. A sütő alját olajozzuk meg és szórjuk meg zsemlemorzsával, így az alja is nagyon finom lesz.
Jó tudni! Ki lehet próbálni csicsókával is, ekkor viszont számítani kell a csicsóka hashajtó hatására, ha valaki nem szokott hozzá. Főzőtejszínből 10 %-ost válasszunk.
Még több alternatív recept Egészségséfünktől!
Tápérték (100 g)
Burgonya főtt |
Főzőtejszín 10 % |
Tejföl 12 %-os |
Cheddar sajt |
Parasztsonka |
Tojás |
|
Energia |
86 kcal |
120 kcal |
132 kcal |
282 kcal |
178 kcal |
143 kcal |
Fehérje |
1,7 g |
3,2 g |
3 g |
27,2 g |
23 g |
12,6 g |
Zsír |
0,1 g |
10 g |
12 g |
18,3 g |
9 g |
9,5 g |
Szénhidrát |
20 g |
4,3 g |
3,4 g |
2 g |
0 g |
1,8 g |