Sonkás rakott burgonya – Egészségséf

A hagyományos rakott burgonyát nálunk nem mindenki szereti, ezért kénytelen voltam változtatni kicsit az összetevőkön. Így már nagyobb sikere volt, érdemes néha kicsit variálni.

Elkészítési idő: kb. 60 perc+ előkészítés

Hozzávalók:

  • 1 kg burgonya
  • 50  dkg szárazabb, főtt parasztsonka
  • ½ liter tejföl
  • 2 egész tojás
  • 2 dl főzőtejszín
  • 25 dkg reszelt sajt
  • 3 fej lilahagyma
  • rozmaring

Sonkás rakott burgonya - Egészségséf

A burgonyát, hagymát megtisztítjuk, és vékony karikákra vágjuk. A parasztsonkát vékony csíkokra szeleteljük, a tejfölt összekeverjük a nyers tojásokkal és a sóval. Elkezdjük lerakni, először a burgonyát, rá a sonkát, hagymát, és meglocsoljuk tejföllel. Majd újból kezdjük a rétegezést. A tetejére burgonyának kell kerülnie. Meglocsoljuk a főzőtejszínnel és megszórjuk rozmaringgal. Előmelegített sütőben 45 percig fólia alatt 200 fokon sütjük, majd levesszük a fóliát, megszórjuk a sajttal és visszatesszük 15 percre.

Tipp! A burgonyát nem kell megfőzni, mert fólia alatt a tejföl és a tejszín elég gőzt ad, hogy megpuhuljon. A sütő alját olajozzuk meg és szórjuk meg zsemlemorzsával, így az alja is nagyon finom lesz.

Jó tudni! Ki lehet próbálni csicsókával is, ekkor viszont számítani kell a csicsóka hashajtó hatására, ha valaki nem szokott hozzá. Főzőtejszínből 10 %-ost válasszunk.

Még több alternatív recept Egészségséfünktől!

Tápérték (100 g)

Burgonya főtt

Főzőtejszín 10 %

Tejföl 12 %-os

Cheddar sajt

Parasztsonka

Tojás

Energia

86 kcal

120 kcal

132 kcal

282 kcal

178 kcal

143 kcal

Fehérje

1,7 g

3,2 g

3 g

27,2 g

23 g

12,6 g

Zsír

0,1 g

10 g

12 g

18,3 g

9 g

9,5 g

Szénhidrát

20 g

4,3 g

3,4 g

2 g

0 g

1,8 g


Forrás: www.egeszsegtukor.hu – RSS