Május a friss spárga szezonja. Mi nagyon szeretjük, mert változatosan elkészíthető, finom, különleges íze van. Mind a fehér, mind a zöld spárgát érdemes kipróbálni, ehhez az ételhez is mindkettőre szükség lesz.
Elkészítési idő: kb. 45 perc
Hozzávalók:
- 75 dkg vastagabb fehér spárga
- 10 szál zöldspárga
- ½ fej vöröshagyma aprítva
- 2 evőkanál vaj
- 50 dkg durum tészta
- 1 dl főzőtejszín
- só, bors, őrölt szerecsendió
A spárgákat megtisztítjuk, hogy ne maradjon fás része. A zöld spárgát sima sós vízben megfőzzük. Közben a vajat felolvasztjuk, a hagymát megdinszteljük rajta, hozzáadjuk a feldarabolt fehér spárgát. Sózzuk, borsozzuk, és ¼ kávéskanál szerecsendiót adunk hozzá. Felöntjük annyi vízzel, hogy 2 ujjnyira ellepje. Lefedjük és puhára főzzük. Közben a tésztát is kifőzzük. Amikor a zöld spárga megfőtt, félretesszük. A fehér spárgát összeturmixoljuk és egy másik edénybe átszűrjük, hogy semmiképpen se maradjon benne szálkás, fás rész. Amikor ez megvan, a tejszínnel összeforraljuk, és beletesszük a feldarabolt zöld spárgát, és a kifőtt tésztát. Parmezánnal tálalhatjuk.
Tipp! Ha nem szeretnénk külön a zöld spárga főzésével bajlódni, egybe is főzhetjük, de időben vegyük ki, nehogy szétfőjön.
Jó tudni! A spárga nagyon egészséges, nemcsak azért mert kevés kalória van benne, hanem azért is, mert antioxidáns hatása is van.
Még több tavaszi recept Egészségséfünktől!
Tápérték (100 g)
Durum tészta |
Spárga |
Vaj |
Főzőtejszín |
|
Energia |
355 kcal |
20 kcal |
746 kcal |
120 kcal |
Fehérje |
12,5 g |
2,2 g |
0,4 g |
3,2 g |
Zsír |
1,4 g |
0,1 g |
80 g |
10 g |
Szénhidrát |
73 g |
3,8 g |
0,5 g |
4,3 g |