Lehet, hogy ez az étel kicsit időigényesnek tűnik, de megéri picit többet bajlódni vele. A hagyományos töltött káposztához nagyon hasonlít, viszont picit egészségesebb.
Elkészítési idő: kb. 90 perc
Hozzávalók:
- 1 fej közepes kelkáposzta
- 50 dkg darált pulykamell
- 1 zacskó barna gyorsrizs
- 1 fej vöröshagyma
- 1 egész tojás
- 2 gerezd fokhagyma zúzva
- olívaolaj
- só, bors, majoranna
- fűszerpaprika
Első lépésként a kelkáposztát egyben feltesszük főni. Amikor forr, leöntjük róla az első levet, majd új vizet öntünk rá, és tovább főzzük addig, amíg félpuha nem lesz. Ha ez megvan, kitesszük hűlni, majd leveleire szedjük szét. A rizst is feltesszük főni, mivel előfőzött, ez kb. 15 perc alatt készen is van. A darált húst összekeverjük pici sóval, borssal, fűszerpaprikával, az apróra vágott vöröshagymával, zúzott fokhagymával, tojással és a rizzsel.
A kelkáposzta leveleit szétszedjük (a nagy és túl vastag a főereket kivágjuk). A leveleket megtöltjük a töltelékkel, feltekerjük, végeit behajtjuk, és egy hőálló edénybe tesszük szép sorba. Pici vizet öntünk rá, fóliával letakarjuk és 200 fokra előmelegített sütőbe rakjuk 40 percig. Majd levesszük a fóliát, megkenjük a tetejüket olíva olajjal és visszatesszük, hogy piruljon. Önmagában is nagyon finom, de egyéb párolt zöldségekkel, burgonyával is tálalhatjuk.
Tipp! Amikor utoljára tesszük vissza, megkenhetjük a tetejét tejföllel is, illetve megszórhatjuk sajttal is.
Jó tudni! A k-betűs zöldségeknél mindig célszerű az első főzőlevet leönteni, egyrészt mert kevésbé puffaszt, másrészt hozzájárul a vesebetegek helyes táplálkozásához is. Az étel barna rizst tartalmaz, melynek fehérje tartalma sokkal kevesebb, mint a fehér változatnak.
Még több egészséges recept ITT
Tápérték (100 g)
Kelkáposzta |
Pulykamell |
Barnarizs |
Tojás |
|
Energia |
27 kcal |
111 kcal |
112 kcal |
143 kcal |
Fehérje |
2,0 g |
24,6 g |
2,3 g |
12,6 g |
Zsír |
0,1 g |
0,6 g |
0,8 g |
9,5 g |
Szénhidrát |
6,1 g |
0 g |
23,5 g |
1,8 g |