A legtöbben a tócsnit csak burgonyából tudják elképzelni. Pedig gyakorlatilag minden reszelhető zöldségből elő tudjuk állítani, így a sütőtökből is. Megint egy kedves barátnőmnél voltam hétvégén, aki úgy ízesítette a sütőtök tócsnit, ami számomra kicsit merész volt, azonban a végeredmény minden várakozásomat felülmúlta.
Elkészítési idő: kb. 45 perc
Hozzávalók:
- 1 db kisebb sütőtök
- liszt
- só
- 2 evőkanál cukor
- 1 kávéskanál őrölt gyömbér
- 1 kávéskanál fokhagyma granulátum
- 1 tojás
- olaj a sütéshez
A sütőtököt felvágjuk, kiszedjük a belsejét, meghámozzuk, lereszeljük a nagy lyukú reszelőn. Hozzáadjuk a tojást, a fűszereket, elkeverjük és annyi lisztet adunk hozzá, amennyit felvesz. Ugyanolyan állagúnak kell lennie, mint ha burgonyából készítenénk. Olajat forrósítunk, kanállal beleszaggatjuk, és mindkét oldalát pirosra sütjük. Papírral leitatjuk róla a zsiradékot.
Tipp! A gyömbért, cukrot és a fokhagymát ízlés szerint adagolhatjuk. Reszelt cukkínit is adhatunk hozzá.
Jó tudni! Fontos, hogy forró legyen az olaj. Én kevés olajat teszek az edénybe, így kevésbé szívja meg magát. Ha egyben szeretnénk megsütni, akkor sütőpapírt tegyünk a tepsibe, azt olajuzzuk be, terítsük szét a masszát, a tetejére spricceljünk még olajat és 180 fokra előmelegített sütőben süssük, amíg piros nem lesz. Ekkor kevesebb olajat vesz fel. Használhatunk szénhidrát csökkentett lisztet és nyírfacukrot is.
Még több sütőtökös recept Egészségséfünktől!
Tápérték (100 g)
Sütőtök |
Tojás |
Liszt |
Olaj |
|
Energia |
45 kcal |
143 kcal |
370 kcal |
902 kcal |
Fehérje |
1 g |
12,6 g |
12,3 g |
0 g |
Zsír |
0,1 g |
9,5 g |
1,3 g |
100 g |
Szénhidrát |
11,6 g |
1,8 g |
76,3 g |
0 g |