Mivel itt van a farsangi időszak, jöjjön most egy újabb fánk. Ez hagyományos, szalagos fánk, amit még keresztanyámtól tanultam. Többet kell vele dolgozni, viszont az íze mindenért kárpótol.
Elkészítési idő: kb. 2,5 óra
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 3 dkg élesztő
- 5 dkg olvasztott vaj
- 3 egész tojás
- 1 evőkanál porcukor
- 1 teáskanál kristálycukor
- kb. 2 dl tej
- 1 citrom reszelt héja
- 1 evőkanál rum
A tejet meglangyosítjuk, a felét külön vesszük, belekeverjük a teáskanál cukrot, elkeverjük benne az élesztőt. Meleg helyre tesszük, hogy jól felfusson. Közben a lisztet összekeverjük a cukorral és a citromhéjjal. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját a liszthez adjuk, a fehérjéket kemény habbá verjük. A liszthez hozzáadjuk a vajat, a felfuttatott élesztőt, rumot és a felvert habot. Elkezdjük dagasztani, és fokozatosan adunk hozzá annyi tejet, hogy kicsit keményebb nokedli tésztát kapjunk. Addig kell dagasztani, míg hólyagos nem lesz, és el nem válik az edény falától. Ha ez megvan, akkor kicsit meghintjük liszttel, letakarjuk konyharuhával és kb. kétszeresére kelesztjük.
Ezután belisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, pohárral kiszaggatjuk. Letakarjuk és még kb. 1 órát hagyjuk kelni. Forró, bő olajban sütjük ki úgy, hogy azt a felét tesszük az olajba, ami eddig felül volt. Lefedjük (legjobb üvegfedővel, mert így látjuk, mikor fordítható meg), rövid időn belül levesszük a fedőt, megfordítjuk. Nagyon hamar sül, ha jól megkelt, akkor középen fehér szalag lesz. Vaníliás porcukorral, baracklekvárral tálaljuk.
Tipp! Mivel minden liszt más, ezért a tejjel tudjuk a kívánt keménységet, sűrűséget elérni. Gyerekeknek cukormázzal is díszíthetjük.
Jó tudni! Ez az étel nem diétás, nem is próbáltam más összetevőkkel. Viszont szerintem egy évben egyszer mindenki megengedheti magának.
Még több fánk recept Egészségséfünktől!
Tápérték (100 g)
Liszt |
Tojás |
Vaj |
Cukor |
Tej 1,5 %-os |
|
Energia |
370 kcal |
143 kcal |
746 kcal |
390 kcal |
44 kcal |
Fehérje |
12,3 g |
12,6 g |
0,4 g |
0 g |
3,0 g |
Zsír |
1,3 g |
9,5 g |
80 g |
0 g |
1,5 g |
Szénhidrát |
76,3 g |
1,8 g |
0,5 g |
99,9 g |
4,7 g |