Szezonnyitó versenyek

Egyre nagyobb létszámmal rendezi meg a szövetség a diákolimpiát, amelyen az amatőrök és a már értékszámmal rendelkező sakkozók két helyszínen és időpontban ültek asztalhoz.

Lakner Gábor A Magyar Sakkszövetség évről évre növekvő létszámmal rendezi meg a diákolimpiát. Így történt idén is, hiszen az eddigi két rendezvényen 541 fiatal ült asztalhoz, és mérte össze tudását. A két külön diákolimpiára azért van szükség, hogy az amatőrök és a már értékszámmal rendelkező sakkozók is saját szintjükön álló ellenfelekkel találkozzanak.

„A kettéválasztásnak köszönhetően az amatőrök is sikerélménnyel térhetnek haza, hiszen nem fordulhat elő olyan, hogy esélytelenként ülnek asztalhoz világversenyeket is megjárt sakkozókkal szemben. Az értékszámmal rendelkezők pedig erős ellenfelekkel játszhatnak jó mérkőzéseket, ami segíti a fejlődésüket” – avat be a részletekbe Varga Péter, a szövetség ifjúsági bizottságának elnöke.

sakk diákolimpiaAz amatőr diákolimpiát Budapesten rendezték, az értékszámosat pedig Miskolcon, előbbiben egy, utóbbiban két nap után hirdettek győztest.

„A tapasztalatok azt mutatják, anyagilag kedvezőbb az egynapos rendezvény az iskoláknak, de a gyerekek szempontjából sokkal nyugodtabb körülményeket biztosít a két nap alatt lebonyolított verseny, és diákolimpia döntője is nagyobb rangot kap.”

Általában a papírforma érvényesült, de három kategóriában a szakvezető számára meglepő végeredménnyel zárultak a küzdelmek.

„A fiúk között a kettes kategóriában Gombócz Ferenc, a hármasban Leszkó Bence, míg a négyesben Ács Márton győzelme volt váratlan. Ez persze nem azt jelenti, hogy ne lennének jó sakkozók, csupán azt, hogy magasabb Élő-pontszámmal rendelkező ellenfeleket utasítottak maguk mögé. Mellettük kiemelném Kassay Lillát, Papp Tamást és Korpa Bencét, akik egy pont előnnyel, viszonylag biztosan szerezték meg az aranyérmet.”

Az amatőr diákolimpia bevallott célja az is, hogy minél több fiatalt vonzzanak a versenysakkba. Varga Péter reményei szerint ezen a téren is sikerül előrelépni, így a 283 fős mezőny minél több tagja jövőre már a jelenleg 258 versenyzővel büszkélkedő értékszámos diákolimpián méreti meg magát.

A sor pedig folytatódik, hiszen április 22-24-én rendezik meg a csapatoknak kiírt versenyt. Az előnevezés még tart, eddig 145 együttes jelentkezett, vagyis több mint ötszáz fiatal biztosan asztalhoz ül. A szövetség honlapján pedig már elérhető a május 13-16-i hajdúböszörményi korcsoportos rapid országos bajnokság és a június 23-30-i balatonlellei korcsoportos országos bajnokság versenykiírása is.

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS