Amikor a szilvának szezonja van, érdemes kihasználni, és sült húsokhoz mártás, szószt, ragut készíteni belőle. Ezt főleg azoknak ajánlom, akik szeretik a fűszeres húst édes szószokkal keverni. Szerintem nagyon finom, feldobja a hétköznapokat.
Elkészítési idő: kb. 30 perc
Hozzávalók:
- 10 szem nagyobb szilva vagy ringló
- 4 evőkanál barna cukor
- ¼ kávéskanál őrölt gyömbér
- ¼ kávéskanál őrölt fahéj
- ½ kávéskanál reszelt citromhéj
- 1 dl vörösbor
A szilvákat mossuk meg, magozzuk ki, vágjuk negyedekbe. Egy tapadásmentes edénybe tegyük bele a cukrot. Amikor elkezd karamellizálódni, akkor adjuk hozzá a szilvát és forgassuk meg benne, hogy minden oldalról bevonja. Adjuk hozzá a vörösbort, a gyömbért, fahéjat, citromhéjat és forraljuk össze. Tegyük kisebb lángra és addig főzzük, míg kicsit besűrűsödik. Sültekhez kiváló kiegészítő.
Tipp! Ha desszerthez szeretnénk, akkor adjunk hozzá főzésnél 2-3 mentalevelet, ezt a végén vegyük ki, és álaljuk vanília fagyival.
Jó tudni! Ezeket a mártásokat akkor érdemes készíteni, amikor van friss gyümölcs. Konzervből nem annyira finom, bár én már meggyel abból is próbáltam.
Tápérték (100 g)
Szilva |
Barna cukor |
Vörösbor |
|
Energia |
46 kcal |
377 kcal |
85 kcal |
Fejérje |
0,7 g |
0 g |
0 g |
Zsír |
0,2 g |
0 g |
0 g |
Szénhidrát |
11,4 g |
97 g |
2,6 g |