Szilvás pite – Egészségséfünk receptje

A szilvának most van a szezonja, ilyenkor érdemes olyan dolgokat sütni, főzni, amiket könnyedén beszerezhetjük a friss szilvát. Ilyen a szilvás pite is. Elkészíthető befőttből is, de annak már más íze lesz.

Elkészítési idő: kb. 60 perc

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg margarin
  • 10 dkg cukor
  • 2 tojás sárgája
  • 15-20 db szilva
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 4 csomag vaníliás cukor
  • szilvalekvár

Szilvás pite - Egészségséfünk receptje

A tésztához a lisztbe morzsoljuk el a margarint, majd adjuk hozzá a cukrot és a tojás sárgáját. Jól gyúrjuk össze, akár dagasztó gépet is használhatunk. Egy kevés vajjal kenjük ki a piteformát. Nyújtsuk bele a tésztát, vágjuk le a felesleget. A tojás fehérjével kenjük be a tésztát és 180 fokra előmelegített sütőbe tegyük be egy kicsit, hogy kéreg keletkezzen rajta.  Kenjük meg közepes vastagságban szilvalekvárral. A szilvákat mossuk meg, magozzuk ki, vágjuk cikkekre és szépen rakosgassuk a tésztára, jó szorosan. Szórjuk meg a fahéjas, vaníliás cukorral. Tegyük vissza a sütőbe és süssük kb. 30 percig.

Tipp! Ha van kedvünk, és energiánk, akkor vanília pudingot is rakhatunk a szilva alá, még finomabb lesz. A tetejére tehetünk egy zselatin réteget is.

Jó tudni! A cukrot lecserélhetjük barna cukorra vagy nyírfacukorra. Szilva helyett ringlóval is nagyon finom. Aki szeret kísérletezni, megpróbálhatja szénhidrát csökkentett lisztből is.

Még több szuper desszertötlet Egészségséfünktől!

Tápérték (100 g)

Liszt

Margarin

Cukor

Szilva

Tojás sárgája

Energia

370 kcal

180 kcal

390 kcal

46 kcal

322 kcal

Fehérje

12,3 g

0,5 g

0 g

0,7 g

15,9 g

Zsír

1,3 g

20 g

0 g

0,2 g

26,5 g

Szénhidrát

76,3 g

0,5 g

99,9 g

11,4 g

3,6 g

Kapcsolódó gyógynövények


Forrás: www.egeszsegtukor.hu – RSS