Szilvás tejpite – Egészségséf

A tejpite az egyik kedvenc édességem. Kicsit hasonlít az alap egy sűrűbb palacsintatésztához, de a francia piték tésztájához is. Én a kettőt keverem úgy, hogy a tejadag egy részét tejszínre cserélem. Ez az adag egy nagy tepsihez elegendő.

Elkészítési idő: 50 perc

Hozzávalók:

  • 6 db tojás
  • 30 dkg cukor
  • 45 dkg liszt
  • 1 liter tej
  • ½ liter tejszín
  • vaj
  • szilva
  • fahéj

Szilvás tejpite - Egészségséf

A tepsit jó vastagon kikenjük vajjal. A szilvát megmossuk, kimagozzuk, és a felezett szilvákat fahéjjal megszórjuk. Annyi szilva kell, hogy a tepsi alját ki tudjuk vele rakni, nem kell túl szorosan. A tojásokat habosra keverjük a cukorral, fokozatosan adjuk hozzá a lisztet, majd a tejet és tejszínt. Ezt a tésztát öntjük a szilvákra. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 percig sütjük. Ha nagyon elkezd barnulni a teteje, akkor fedjük le, nem jó, ha megég.

Tipp! Ha esetleg befőzésből visszamaradt szilvalekvárt szeretnénk elhasználni, akkor ne rakjunk bele szilvát, hanem a tésztához adjunk 1 kiskanál fahéjat. Tálaláskor szilvalekvárral kínáljuk.

Jó tudni! Akinek figyelnie kell rá, csökkentse a cukormennyiséget, vagy használjon édesítőszert, nyírfacukrot. A lisztet lehet keverni csökkentett szénhidráttartalmú liszttel.

Még több recept Egészségséfünktől

Tápérték (100  g)

Liszt

Tojás

Tej

Cukor

Energia

370 kcal

143 kcal

44 kcal

390 kcal

Fehérje

12,3 g

12,6 g

3,0 g

0 g

Zsír

1,3 g

9,5 g

1,5 g

0 g

Szénhidrát

76,3 g

1,8 g

4,7 g

99,9 g


Forrás: www.egeszsegtukor.hu – RSS