A tejpite az egyik kedvenc édességem. Kicsit hasonlít az alap egy sűrűbb palacsintatésztához, de a francia piték tésztájához is. Én a kettőt keverem úgy, hogy a tejadag egy részét tejszínre cserélem. Ez az adag egy nagy tepsihez elegendő.
Elkészítési idő: 50 perc
Hozzávalók:
- 6 db tojás
- 30 dkg cukor
- 45 dkg liszt
- 1 liter tej
- ½ liter tejszín
- vaj
- szilva
- fahéj
A tepsit jó vastagon kikenjük vajjal. A szilvát megmossuk, kimagozzuk, és a felezett szilvákat fahéjjal megszórjuk. Annyi szilva kell, hogy a tepsi alját ki tudjuk vele rakni, nem kell túl szorosan. A tojásokat habosra keverjük a cukorral, fokozatosan adjuk hozzá a lisztet, majd a tejet és tejszínt. Ezt a tésztát öntjük a szilvákra. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 percig sütjük. Ha nagyon elkezd barnulni a teteje, akkor fedjük le, nem jó, ha megég.
Tipp! Ha esetleg befőzésből visszamaradt szilvalekvárt szeretnénk elhasználni, akkor ne rakjunk bele szilvát, hanem a tésztához adjunk 1 kiskanál fahéjat. Tálaláskor szilvalekvárral kínáljuk.
Jó tudni! Akinek figyelnie kell rá, csökkentse a cukormennyiséget, vagy használjon édesítőszert, nyírfacukrot. A lisztet lehet keverni csökkentett szénhidráttartalmú liszttel.
Még több recept Egészségséfünktől
Tápérték (100 g)
Liszt |
Tojás |
Tej |
Cukor |
|
Energia |
370 kcal |
143 kcal |
44 kcal |
390 kcal |
Fehérje |
12,3 g |
12,6 g |
3,0 g |
0 g |
Zsír |
1,3 g |
9,5 g |
1,5 g |
0 g |
Szénhidrát |
76,3 g |
1,8 g |
4,7 g |
99,9 g |