Biztos mindenki járt már úgy, hogy sütés után megmaradt a tojásfehérje. Sokáig nem tudtam felhasználni, míg rá nem találtam egy receptre. Kicsit változtattam rajt, így olyan habcsókokat lehet készíteni, ami sokáig eláll, és ajánékba is lehet adni.
Elkészítési idő: kb. 1 óra
Hozzávalók:
- 6 tojásfehérje
- 30 dkg porcukor
- 1 citrom reszelt héja
- 2 evőkanál narancslé
- 30 dkg szeletelt mandula
- 10 dkg zsemlemorzsa
- különböző színű ételfestékek
A tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a citrom reszelt héját, és a narancslevet. Addig kell verni a robotgéppel, míg olyan kemény nem lesz, hogy a tálat megfordítva sem csúszik ki. Ezután óvatosan belekeverjük – már nem géppel – a zsemlemorzsát és a mandulát. Annyi felé szedjük, amennyi színű habcsókot szeretnénk. Ekkor adjuk hozzá külön-külön a festéket. Habzsákba (egy zacskó is tökéletes, amire nagyobb lyukat tudunk vágni) töltjük a masszát, és karikát vagy habcsókokat formálunk belőle sütőpapírra. 140 fokra előmelegített sütőben kb. 25 percig sütjük.
Tipp! Lassan adagoljuk az ételfestéket addig, míg a kívánt színt el nem érjük. Habcsókot nem szoktak túl élénkre készíteni.
Jó tudni! Légkeveréses sütő esetén 120 fokra kell állítani a sütőt. Nem szabad, hogy kiszáradjon, akkor jó, ha a belseje még puha, mert hűlés közben még szárad.
Még több karácsonyi recept Egészségséfünktől!
Tápérték (100 g)
Tojásfehérje |
Porcukor |
Mandula |
Zsemlemorzsa |
|
Energia |
52 kcal |
389 kcal |
575 kcal |
344 kcal |
Fehérje |
10,9 g |
0 g |
21,2 g |
10,2 g |
Zsír |
0,2 g |
0 g |
49,4 g |
0,9 g |
Szénhidrát |
0,7 g |
99,7 g |
21,6g |
73,3 g |