Nagyon szeretem azokat a recepteket, amelyek finomak, mégis nagyon egyszerűek. Ilyen ez a szórt túros is. Mostanában elég sok változatban olvastam, most az osztom meg, amit még keresztanyámtól tanultam, de már egy kicsit felturbóztam. Érdemes kipróbálni.
Hozzávalók:
– 3 dl liszt
– 3 dl porcukor
– 1 sütőpor
– 50 dkg túró
– 2 vaníliás cukor
– 10 + 5 dkg vaj
– 3 egész tojás
– 3 dl tej
– 1 csomag folyékony vanília
– 2 egész citrom héja
Első lépésként megolvasztjuk a 10 dkg vajat. Ezt egy közepes méretű tepsibe öntjük, kicsit megmozgatjuk, hogy mindenhova jusson belőle. A lisztet, porcukrot és a sütőport összekeverjük és a felét a tepsibe szórjuk. A túrót összekeverjük a vaníliás cukorral és a folyékony vaníliával. Ezt a lisztre simítjuk, majd megszórjuk a maradék lisztes keverékkel. A három tojás sárgáját először elkeverjük a tejjel, majd hozzáadjuk a tojás lazára felvert habját. Ezzel meglocsoljuk a már tepsiben lévő keveréket. Végül 5 dkg vajat a tetejére vágunk, egyenletesen elosztva. 185 fokra előmelegített sütőben 35 percig sütjük.
Tipp! Ha a tejes keverék nem lepi el mindenhol a liszteset, akkor ott locsoljuk meg még egy kis tejjel. Ha valaki szereti, mazsolát is keverhet a túróhoz.
Jó tudni! Kipróbálhatjuk csökkentett szénhidráttartalmú liszttel és nyírfacukorral is. Ez utóbbit én csak részben cserélném le, mert hashajtó hatása lehet annál, aki nem szokott hozzá. Folyékony vaníliát már szinte mindenhol lehet kapni, kis tasakokban.
Tápérték (100 g)
Liszt |
Tojás |
Vaj |
Túró |
Tej |
Cukor |
|
Energia |
370 kcal |
143 kcal |
746 kcal |
147 kcal |
44 kcal |
390 kcal |
Fehérje |
12,3 g |
12,6 g |
0,4 g |
16,2 g |
3,0 g |
0 g |
Zsír |
1,3 g |
9,5 g |
80 g |
7,0 g |
1,5 g |
0 g |
Szénhidrát |
76,3 g |
1,8 g |
0,5 g |
3,7 g |
4,7 g |
99,9 g |