Egyre több helyen lehet kapni laska gombát. Szerintem nagyon finom, legyen rántva, pörköltnek, vagy valamilyen raguban. Gyakran szoktam a kedvenc alapanyagaimból, a kedvenc fűszerekkel spontán főzni, ez a mostani recept is így született.
Elkészítési idő: kb. 90 perc
Hozzávalók:
- 1 kg laska gomba
- 0,5 kg csirkemell
- 1 póréhagyma
- 3 evőkanál vaj
- 2 dl főzőtejszín
- só, bors
- 1 teáskanál szárított tárkony
- liszt
- tej
A gombákat megmossuk, a szétszedjük és csíkokra vágjuk. A csirkemellet is csíkokra vágjuk, a póréhagymát felkarikázzuk. Első lépésként a vajat megolvasztjuk, és a póréhagymát megdinszteljük rajta. Ezután rátesszük a csirkemellet és fehéredésig pirítjuk. Hozzáadjuk a laska gombát, sózzuk, borsozzuk, beletesszük a tárkonyt. Felöntjük annyi vízzel, hogy jól ellepje. Közepes lángon puhára pároljuk. Egy pici lének kell maradnia. Ha puha, akkor megszórjuk liszttel, elkeverjük és felöntjük tejszínnel. Ha túl sűrű tejet adunk hozzá. Összeforraljuk és pirított rizzsel, vagy nokedlivel tálaljuk.
Tipp! A gombának a szárát nem szoktam belevágni hanem lefagyasztom, és amikor húslevest főzők, beledobom.
Jó tudni! A laska gomba nehezebben puhul, mint például a csiperke. Ezért, ha meg szeretnénk nézni, hogy a ragu elkészült-e, akkor a gombát kell figyelni, mert amíg a gomba megfő, a csirke is.
Még több recept Egészségséfünktől!
Tápérték (100 g)
Laska gomba |
Csirkemell |
Tejszín |
Vaj |
Liszt |
|
Energia |
33 kcal |
114 kcal |
120 kcal |
746 kcal |
370 kcal |
Fehérje |
3,3 g |
21,2 g |
3,2 g |
0,4 g |
12,3 g |
Zsír |
0,4 g |
2,6 g |
10 g |
80 g |
1,3 g |
Szénhidrát |
6,1 g |
0 g |
43 g |
0,5 g |
76,3 g |