A sült, párolt gyümölcsök nagyon jól kiegészítik a sült húsokat. Süthetjük a hús mellett is őket, de készíthetünk külön gyümölcsös tepsit is. Ezt akkor célszerű megtenni, ha többen vagyunk és a gyümölcsöt köretnek szánjuk.
Elkészítési idő: kb. 30 perc
Hozzávalók:
- alma
- körte
- szilva
- barack
- ½ dl édes desszert bor (aszú, kései szüretelésű)
A sütni kívánt gyümölcsöket mossuk meg, amit kell, hámozzuk meg, távolítsuk el a magházat. Vágjuk darabokra, helyezzük el vegyesen a tepsiben. Öntsük alá a bort, kicsit szórjuk meg őrölt fahéjjal, vagy tegyünk közé egész fahéjakat, szegfűszeget. Picit csorgassuk meg mézzel. Előmelegített sütőben 200 fokon lefedve süssük 15 percig, majd vegyük le a fóliát és kicsit pirítsuk meg.
Tipp! Télen almából, körtéből, szilvából tudjuk készíteni. Ha van, és szeretjük az ízét, ananászt, mangót, is keverhetünk hozzá, vagy aszalt gyümölcsöket (szilvát, barackot). Ha szezonja van, készíthetjük nagy ringlóból, barackból.
Jó tudni! A gyümölcsös köretek mindig egészségesebbek, mint a magas szénhidrát tartalmúak (burgonya, rizs, tészta). Érdemes mindig körülnézni a piacon, hogy mit kapunk. Apróra vágott sütőtököt is keverhetünk bele.
Még több recept Egészségséfünktől!
Tápérték (100 g)
Alma |
Körte |
Szilva |
Méz |
|
Energia |
52 kcal |
58 kcal |
46 kcal |
304 kcal |
Fehérje |
0,2 g |
0,3 g |
0,7 g |
0,3 g |
Zsír |
0,1 g |
0,1 g |
0,2 g |
0 g |
Zsénhidrát |
13,8 g |
15,4 g |
11,4 g |
82,4 g |