Tepsis tészta – Egészségséfünk receptje

Nagyon divatosak a tévében reklámozott különféle porok, amik tényleg egyszerűbbé teszik a főzést, de nem tartom túl egészségesnek. Ugyanannyi idő alatt elkészíthetjük saját ízlésünknek megfelelő szószt, nem fogunk csalódni. Én többször kipróbáltam, sőt szinte már csak magam készítette szószokat tálalok fel otthon.

Elkészítési idő: kb. 45 perc

Hozzávalók:

  • 25 dkg száraz tészta (kagyló, orsó)
  • 15 dkg bacon szalonna
  • 10 dkg natúr krémsajt
  • 4 dl főzőtejszín
  • 5 dl víz
  • 25 dkg sonka csíkokra vágva
  • 1 doboz szeletelt gomba
  • só, bors
  • 3 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 kávéskanál szárított bazsalikom
  • 25 dkg füstölt sajt

Tepsis tészta - Egészségséfünk receptje

A szalonnát kicsit megpirítjuk, hozzáadjuk a sonkát, zúzott fokhagymát, bazsalikomot, krémsajtot, majd felöntjük a tejszínnel, vízzel, sózzuk, borsozzuk. Hagyjuk felforrni, majd keverjük bele a száraztésztát. Nem kell főzni, csak összekeverni. Egy hőálló edénybe öntsük bele az egészet, szórjuk meg a reszelt sajttal, és 200 fokra előmelegített sütőben süssük 30 percig.

Tipp! Sonka helyett használhatunk csirke vagy pulykamellet is, attól csak tartalmasabb lesz.

Jó tudni! Én olasz durumtésztát szoktam használni, de lehet szénhidrát csökkentett tésztából is készíteni.

Tápérték (100 g)

Durum tészta száraz

Főzőtejszín 10 %-os

Gépsonka

Krémsajt

Csiperke gomba

Karaván sajt

Energia

355 kcal

120 kcal

157 kcal

342 kcal

39 kcal

305 kcal

Fehérje

12,5 g

3,2 g

22,6 g

5,9 g

5,9 g

18 g

Zsír

1,4 g

10 g

7,1 g

34,2 g

0,2 g

24 g

Szénhidrát

73 g

4,3 g

0,4 g

4,1 g

3,3 g

4,4 g


Forrás: www.egeszsegtukor.hu – RSS