Nagyon divatosak a tévében reklámozott különféle porok, amik tényleg egyszerűbbé teszik a főzést, de nem tartom túl egészségesnek. Ugyanannyi idő alatt elkészíthetjük saját ízlésünknek megfelelő szószt, nem fogunk csalódni. Én többször kipróbáltam, sőt szinte már csak magam készítette szószokat tálalok fel otthon.
Elkészítési idő: kb. 45 perc
Hozzávalók:
- 25 dkg száraz tészta (kagyló, orsó)
- 15 dkg bacon szalonna
- 10 dkg natúr krémsajt
- 4 dl főzőtejszín
- 5 dl víz
- 25 dkg sonka csíkokra vágva
- 1 doboz szeletelt gomba
- só, bors
- 3 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 kávéskanál szárított bazsalikom
- 25 dkg füstölt sajt
A szalonnát kicsit megpirítjuk, hozzáadjuk a sonkát, zúzott fokhagymát, bazsalikomot, krémsajtot, majd felöntjük a tejszínnel, vízzel, sózzuk, borsozzuk. Hagyjuk felforrni, majd keverjük bele a száraztésztát. Nem kell főzni, csak összekeverni. Egy hőálló edénybe öntsük bele az egészet, szórjuk meg a reszelt sajttal, és 200 fokra előmelegített sütőben süssük 30 percig.
Tipp! Sonka helyett használhatunk csirke vagy pulykamellet is, attól csak tartalmasabb lesz.
Jó tudni! Én olasz durumtésztát szoktam használni, de lehet szénhidrát csökkentett tésztából is készíteni.
Tápérték (100 g)
Durum tészta száraz |
Főzőtejszín 10 %-os |
Gépsonka |
Krémsajt |
Csiperke gomba |
Karaván sajt |
|
Energia |
355 kcal |
120 kcal |
157 kcal |
342 kcal |
39 kcal |
305 kcal |
Fehérje |
12,5 g |
3,2 g |
22,6 g |
5,9 g |
5,9 g |
18 g |
Zsír |
1,4 g |
10 g |
7,1 g |
34,2 g |
0,2 g |
24 g |
Szénhidrát |
73 g |
4,3 g |
0,4 g |
4,1 g |
3,3 g |
4,4 g |