Töltött szőlőlevél – Egészségséf

Most ismét a görög konyhához nyúlok egy kicsit. Ez is a kedvenceim közé tartozik. Az ételt nem nehéz elkészíteni, de ha nem szüret ideje van, akkor a szőlőlevél beszerzése kicsit nehézkes lehet. De nem lehetetlen. Mint mindennek, ennek is több fajtáját kóstoltam már, én a húsosat szeretem.

Hozzávalók:

– 20 db szép szőlőlevél

– 60 dkg darált sertéscomb

– 1 db tojás

– 1 csomag gyorsrizs

– 1 fej vöröshagyma aprítva

– 5 gerezd fokhagyma

– só, bors

– 1 pohár joghurt

Töltött szőlőlevél - Egészségséf

A szőlőleveleket megmossuk és forrásban lévő vízbe tesszük. Nem kell főzni, csak leforrázni, hogy könnyen tekerhető legyen. A húst összekeverjük az aprított hagymával, 3 gerezd zúzott fokhagymával, sóval, borssal, és a tojással. Megtöltjük a szőlőleveleket. Egy nagyobb edény aljába sós vizet teszünk, beletesszük a szőlőtekercseket, annyi vizet töltünk még hozzá, hogy egy ujjnyira ellepje. Lefedjük és kis lángon kb. 60 percig főzzük. Közben a joghurtot kikeverjük a 2 gerezd zúzott fokhagymával. Ha kész a szőlőlevél, kivesszük, hagyjuk hűlni és fokhagymás joghurttal tálaljuk.

Tipp! Van, aki úgy főzi, hogy az edény aljára tesz egy lefordított tányért, arra rakosgatja a töltelékeket, majd egy másik tányérral lefedi, felönti annyi vízzel, hogy ellepje, és így főzi meg.

Jó tudni! Ez egy könnyű előétel. Ha valaki még egészségesebben szeretné elkészíteni, akkor a sima rizs helyett használjon barnarizst, az is kapható gyorsrizs formájában.

Tápérték (100 g)

Sertéscomb Rizs (száraz) Joghurt Fokhagyma

Energia 245 kcal 378 kcal 57 kcal 149 kcal

Fehérje 17,4 g 7,1 g 3 g 6,3 g

Zsír 18,9 g 0 g 3 g 0,5 g

Szénhidrát 0 g 85 g 4,7 g 33 g


Forrás: www.egeszsegtukor.hu – RSS