Most ismét a görög konyhához nyúlok egy kicsit. Ez is a kedvenceim közé tartozik. Az ételt nem nehéz elkészíteni, de ha nem szüret ideje van, akkor a szőlőlevél beszerzése kicsit nehézkes lehet. De nem lehetetlen. Mint mindennek, ennek is több fajtáját kóstoltam már, én a húsosat szeretem.
Hozzávalók:
– 20 db szép szőlőlevél
– 60 dkg darált sertéscomb
– 1 db tojás
– 1 csomag gyorsrizs
– 1 fej vöröshagyma aprítva
– 5 gerezd fokhagyma
– só, bors
– 1 pohár joghurt
A szőlőleveleket megmossuk és forrásban lévő vízbe tesszük. Nem kell főzni, csak leforrázni, hogy könnyen tekerhető legyen. A húst összekeverjük az aprított hagymával, 3 gerezd zúzott fokhagymával, sóval, borssal, és a tojással. Megtöltjük a szőlőleveleket. Egy nagyobb edény aljába sós vizet teszünk, beletesszük a szőlőtekercseket, annyi vizet töltünk még hozzá, hogy egy ujjnyira ellepje. Lefedjük és kis lángon kb. 60 percig főzzük. Közben a joghurtot kikeverjük a 2 gerezd zúzott fokhagymával. Ha kész a szőlőlevél, kivesszük, hagyjuk hűlni és fokhagymás joghurttal tálaljuk.
Tipp! Van, aki úgy főzi, hogy az edény aljára tesz egy lefordított tányért, arra rakosgatja a töltelékeket, majd egy másik tányérral lefedi, felönti annyi vízzel, hogy ellepje, és így főzi meg.
Jó tudni! Ez egy könnyű előétel. Ha valaki még egészségesebben szeretné elkészíteni, akkor a sima rizs helyett használjon barnarizst, az is kapható gyorsrizs formájában.
Tápérték (100 g)
Sertéscomb Rizs (száraz) Joghurt Fokhagyma
Energia 245 kcal 378 kcal 57 kcal 149 kcal
Fehérje 17,4 g 7,1 g 3 g 6,3 g
Zsír 18,9 g 0 g 3 g 0,5 g
Szénhidrát 0 g 85 g 4,7 g 33 g