Vívás: A junior női kardcsapat is világbajnok!

Vívás: A junior női kardcsapat is világbajnok!
Kormány Sport

Aranyérmet nyert a junior magyar női kardcsapat a lengyelországi Torunban zajló korosztályos vívó-világbajnokságon.

A Pusztai Liza, Battai Sugár Katinka, Bérczy Dorottya, Nagy Valentina összeállítású együttes 45-40-re verte a georgiaiakat, 45-38-ra a törököket, majd a negyeddöntőben 45-39-re az oroszokat. A fináléért az amerikai csapattal csaptak össze a magyarok, és a tengerentúliak 40-35-re vezettek, amikor az utolsó párban a 17 éves Pusztai és Edith Jonhson került szembe, a magyar vívó pedig egy 10-4-es asszóval megnyerte az összecsapást.

A németek elleni fináléban kezdetben a magyarok álltak jobban, ám a rivális fordított, és az utolsó asszó előtt 40-37-re vezetett. Ekkor megint a felnőttek között Eb-bronzérmes Pusztai lépett a pástra, és ezúttal a Lisa Gette felett aratott 8-3-as győzelemmel vezette sikerre a csapatot.

Bódy István, Liza mestere: “A lányok tegnap elkérték a rosszabb napokra félretett füstölt kolbászomat, mert éhesek voltak. Fájó szívvel, de odaadtam. Ez volt a siker kulcsa, nem is lehet kérdéses…!”

Pusztai Liza: “Nehéz megfogalmazni, mennyire boldog vagyok! Egyfelől az egyéni után bizonyítani is akartam. Másfelől nagyszerű volt a csapatunk, tán még sosem éreztem ilyen jól magam a páston. Amikor az amerikaiak és a németek ellen hátrányból kezdtem a meccset, valahogy úgy éreztem: nem kaphatok ki! Sikerült, és most már junior világbajnoki aranyérmem is van!”

Bérczy Dorottya: “Életem utolsó junior versenye volt, és ennél szebben nem alakulhatott volna a búcsú. Úgy érzem, sikerült hozzátennem az aranyéremhez, Liza pedig csodálatos volt. Nagyszerű ez a csapat, ma még ünneplünk, aztán jöhetnek a felnőtt feladatok!”

Battai Sugár: “Amennyire elfáradtam, annyira vagyok boldog. Nagyon…! Junior világbajnok lettem, fantasztikus csapattársakkal. Amit lehetett, próbáltam kivívni magamból…”

Nagy Valentina: “Persze, szerettem volna én is vívni, de a lényeg, hogy világbajnokok lettünk! Csodálatosak voltak a lányok!”

A magyar küldöttség előzőleg egy aranyat nyert a fiatalabbakat felvonultató kadet korosztályban győztes kardozó, Szűcs Luca révén.

Forrás: MTI, hunfencing, fotó: hunfencing/Bizzi Team