2001 után ismét magyar szövetségi kapitánya lesz a jégkorong-válogatottnak

Majoross Gergely lett a világ élvonalába visszajutott magyar férfi jégkorong-válogatott szövetségi kapitánya. Megbízatása három évre szól. Kercsó Árpád 2001-es távozása óta ő az első magyar szakember, aki nem ideiglenesen vezeti a nemzeti csapatot.

Majoross a 2019-es divízió I./A-s tornán megbízottként már irányította a válogatottat. Az új kapitány első tétversenye az augusztus 29. és szeptember 1. közötti pozsonyi olimpiai selejtező lesz.

A korábbi kapitány, a kanadai Don MacAdam – miután lejárt a szerződése – a sikerrel megvívott bolzanói divízió I./A-vb után távozott posztjáról, és éppen ő, mint a magyar szövetség sportigazgatója, tett javaslatot Majoross kinevezésére Such György elnöknek, az elnökség pedig kedden elfogadta a jelölést.

Such György, a Magyar Jégkorong-szövetség elnöke a Nemzeti Sportnak adott interjúban elárulta: már tavaly is szívesen megállapodtak volna Majoross Gergellyel, de a klubkötelezettségei nem tették ezt lehetővé.

Don MacAdam szakmai igazgatóként is leköszön a szövetségben. Az utódjáról ezen a poszton csupán annyit árult el Such, hogy több száz NHL-mérkőzés van a háta mögött.

Mit gondol a bohócozásról Such György?

A szövetség elnökét arról is kérdezték, mit gondol a bolzanói bohócozós esetről. Miután a csapat két győzelem után kikapott a román válogatottól, Galló Vilmos csatár élő adásban azt nyilatkozta: „Sajnos a szövetségi kapitány egy bohóc, nem tudok ezzel mit csinálni. Próbálom a szívemet-lelkemet kiadni a meccseken, de minden egyes meccsen csak próbál levinni a mélybe.” (A játékos később bocsánatot kért a szavaiért.)

Such György szerint egy profi sportolótól elfogadhatatlan, meggondolatlan és tiszteletlen, amit Galló Vilmos tett, pláne annak fényében, hogy néhány héttel korábban úgy nyilatkozott, hogy az ő státuszában „nem az a lényeg, te mit szeretsz, hanem hogy azt csináld, amit mondanak neked”. Such MacAdam munkájával teljes mértékben elégedett, mind sportigazgatóként, mind szövetségi kapitányként.

„Az már csak hab a tortán, hogy nélküle aligha tudtuk volna a világbajnok kanadai csapatot kétszer is Budapestre hozni. Az eredmények fényesen igazolták Don MacAdam döntéseit, tehát már csak ezért is teljesen méltánytalannak tartom az őt ért igaztalan és szégyenteljes támadásokat” – jegyezte meg, hozzátéve: meggyőződése szerint „az emberi és szakmai lejáratásban a kanadai szakember sokszor csak eszköz volt, a célpont a korán indított tisztújítási kampány részeként az MJSZ jelenlegi vezetősége, Sipos Levente főtitkárral és velem, mint elnökkel az élen”.

Ki lehet a szövetség új elnöke?

A Nemzeti Sport arról is kérdezte Such Györgyöt, indul-e az MJSZ elnöki posztjáért. A sportvezető, aki egyben az Országgyűlés Hivatalának főigazgatója is, azt mondta: „Mindig is voltak bennem ambivalens érzések abban a tekintetben, hogy érdemes-e két ciklusnál többre vállalkozni. És bár a magyar hoki még sohasem volt olyan eredményes, mint manapság, a mérleg másik serpenyőjében ott van az elmúlt fél-háromnegyed évben különösen erősen tapasztalt negatív szemlélet, mások hibáztatása, a sportág érdekeinek feláldozása rövid távú pénzügyi előnyökért, vagy az emberi gyarlósággal való intenzívebb szembesülés. Még van néhány hetem arra, hogy felmérjem, tudok-e annyi belső energiát mozgósítani, amennyi ehhez a pozícióhoz elengedhetetlen.”

Úgy látja, egyelőre nincs olyan kihívója, mint négy éve Szuper Levente, „aki nyilvánosan bejelentette az indulását, közzétette a programját, és nem mellesleg a fair play nevében személyesen is felhívott telefonon.

Van viszont olyan személy, aki befolyásos klubelnök és a nagyobb hokis sportszervezetek egy részének támogatását bírva a kulisszák mögött kampányol maga és a csapata mellett.”

A szövetség tisztújító közgyűlését május 30-án tartják.

Írta a HVG

A 2001 után ismét magyar szövetségi kapitánya lesz a jégkorong-válogatottnak bejegyzés először Hírpláza-én jelent meg.