2016: csodálatos évet zárt a magyar válogatott

2016-ban a magyar labdarúgó-válogatott 44 év elteltével szerepelt újra Európa-bajnokságon, és ötven év után először jutott tovább csoportjából nagy nemzetközi tornán.

A magyar válogatott Norvégia kétszeri legyőzésével kvalifikálta magát a 2016-os franciaországi Európa-bajnokságra. A felkészülés során három erős válogatottat választott ellenfélnek Bernd Storck, melyek közül a horvátokkal találkoztunk először, és hazai pályán 1–1-es döntetlent értünk el. A válogatott különösen a második félidőben nyújtott remek teljesítményt.

– Az első félidőben támadóbb szellemben futballoztunk, de a másodikban a magyarok voltak aktívabbak tekintve, hogy ők voltak hátrányban. Ellenfelünk bebizonyította, hogy nem érdemtelenül van kint az Eb-n és ott eséllyel pályázik majd a továbbjutásra is – nyilatkozta a mérkőzés végén a horvát szövetségi kapitány, Ante Cacic.

A magyar csapat Eb-felkészülése – az OTP Bank Liga klubjainak együttműködésének és segítségének is köszönhetően – jól sikerült.

DSC_9047 A magyar válogatott februárban és márciusban öt-öt napot tudott együtt készülni, majd május 8-tól két héten keresztül Ausztriában edzőtáborozott, aztán május 23. és június 2. között újabb edzőtábor következett, ekkor már kevesebb játékossal, végül a gárda június 5-én indult útnak a franciaországi Európa-bajnokságra 23 labdarúgóval.

A június 10-én rajtoló Eb-n a csapat sorrendben Ausztriával (június 14., Bordeaux), Izlanddal (június 18., Marseille) és Portugáliával (június 22., Lyon) csapott össze az F csoportban.

Az Eb bemutatkozó mérkőzésén a magyar válogatott 2–0-ra legyőzte az esélyesebbnek tartott, fantasztikus kvalifikációt produkáló, a svédeket idegenben is leiskolázó osztrák csapatot.

DSC_5052Magyarország–Ausztria 2–0
Gól: Szalai (62.), Stieber (87.)
Magyarország: Király G. – Fiola, Guzmics, Lang, Kádár – Gera, Nagy Á. – Dzsudzsák, Kleinheisler (Stieber Z., 79.), Németh K. (Pintér Á., 89.) – Szalai Á. (Priskin, 69.)

– A játékosok egytől egyig túlszárnyalták önmagukat, minden tanácsot és kritikát megfogadtak, minden utasítást betartottak, ami az egyik fontos eleme volt a győzelmünknek – értékelte az osztrákok elleni 2-0-s győzelmet Bernd Storck szövetségi kapitány.

Következő ellenfelünk az az izlandi válogatott volt, amely a nyitókörben döntetlent játszott Portugáliával.

Magyarország–Izland 1–1
Gól: Saevarsson (öngól, 88.), illetve G. Sigurdsson (39., tizenegyesből)
Magyarország: Király G. – Lang, Juhász R. (Szalai Á., 85.), Guzmics, Kádár – Nagy Á. – Dzsudzsák, Gera Z., Kleinheisler, Stieber Z. (Nikolics, 67.) – Priskin (Böde, 67.)

A szövetségi kapitány sérülés miatt nem számíthatott Fiola Attilára, a jobbhátvéd posztján Lang Ádám kapott lehetőséget, így középen Juhász Roland lett Guzmics Richárd párja. Az osztrákok ellen gólt szerző Szalai Ádám helyén Priskin Tamás kezdett, az első fordulóban ugyancsak betaláló Stieber Zoltán pedig Németh Krisztiánt helyén lépett pályára a kezdőcsapatban.

Izland A mérkőzésen Izland szerzett vezetést, a magyar válogatott azonban óriási szível küzdve az utolsó percekben kiharcolta az egyenlítést.

– A csapat az elsőtől az utolsó percig fantasztikusan játszott, mindenki mindent beleadott, és kiváló volt a csapategység. Kockáztattunk és sokat nyertünk ezáltal. Továbbra is futballoztunk, ez látható a labdabirtoklásból is. Nagyon megérdemeltük a döntetlent, közel állunk a továbbjutáshoz – mondta Bernd Storck az izlandiakkal játszott 1-1 után, aki szerint lényegtelen, hogy jogos volt-e az izlandi büntető, az a fontos, hogy egy erős csapat ellen játszhattunk, és sokat fejlődött a csapatunk.

Mint később kiderült, az Izland ellen megszerzett pont elégnek bizonyult a biztos továbbjutáshoz, vagyis az 1966-os világbajnokság után újra túljutott a magyar válogatott egy nagy torna csoportkörén. Portugália ellen már csak az volt a kérdés, hányadik helyen megy tovább a csapat.

Magyarország–Portugália 3–3
Gól: Gera (19.), Dzsudzsák (47., 55.), illetve Nani (42.), Ronaldo (50., 62.)
Magyarország: Király – Lang, Juhász, Guzmics, Korhut – Gera (Bese, a szünetben) – Lovrencsics (Stieber Z., 83.), Elek Á., Pintér Á., Dzsudzsák – Szalai (Németh K., 71.).

Portugáliát az előző tíz összecsapásunk alkalmával nem sikerült legyőzni, és bár az átkot nem sikerült megtörnünk, az Eb egyik legjobb mérkőzését játszottuk a későbbi Európa-bajnokkal.

Hungary v Portugal - EURO 2016 - Group F– Gratulálok a csapatnak, mert az első két meccshez képest is sikerült előrelépnünk. Tudtuk, hogy nehéz meccs lesz, de jól védekeztünk és jól is támadtunk. Szerencsénk is volt, főleg az állított helyzeteknél, de összességében megemelem a kalapomat az egész csapat előtt, mert ahogy haladunk előre az Eb-n, úgy javult a játékunk. Annak ellenére is remekül játszott a csapat, hogy öt helyen változtattunk a kezdőn, mert a sárga laposokat pihentetni kellett. Ez annak köszönhető, hogy a keret huszonhárom játékosa közel egy szinten van, és ezt sikerült most megmutatni, egységes, első osztályú volt az együttműködés a pályán. Csodálatos volt a közönség, a szurkolók is rá tudtak tenni még egy lapáttal az előző mérkőzésekhez képest – értékelt a meccs végén Bernd Storck.

csoport Ez a döntetlen egyben azt is jelentette, hogy a magyar válogatott megnyerte az Európa-bajnokság F csoportját, és készülhetett a Belgium elleni nyolcaddöntőre. Az egyenes kieséses szakaszra a cserekapusok kivételével minden játékosunk pályára lépett már az Eb-n, így senkinek sem kellett hideg lábbal futballozni a belgák ellen.

Magyarország–Belgium 0–4
Gól: Alderweireld (10.), Batshuayi (78.), Hazard (80.), Carrasco (90+1.)
Magyarország: Király – Lang, Juhász R. (Böde, 79.), Guzmics, Kádár – Nagy Á. – Lovrencsics, Gera Z. (Elek Á., a szünetben), Pintér Á. (Nikolics, 75.), Dzsudzsák – Szalai Á.

A mérkőzés rosszul kezdődött a magyar csapat számára, mert a bemelegítés során kiderült: Kleinheisler László sérülése miatt nem állhat a csapat rendelkezésére. Az összecsapáson a korán hátrányba kerülő magyar csapat a 78. percig küzdött az egyenlítésért, ám Eden Hazard fantasztikus teljesítménye eldöntötte a meccset.

Tudtuk, hogy egy nagyon erős csapattal mérkőzünk, amely a világranglista második helyén áll. Minden elismerésem a csapaté azért, amit ezen az Európa-bajnokságon elértek. Mérkőzésről mérkőzésre fejlődtek, optimistán várhatjuk a jövőt. A mérkőzés a második félidőben másképpen is alakulhatott volna, egy kis szerencsével talán egyenlíthettünk volna. Az első félidővel nem voltam elégedett. Nem volt elég kompakt és bátor a játékunk, hiányzott az önbizalom a játékosokból. Teljességgel normális, hogy ilyen sok helyzete volt az ellenfélnek, természetesen a belgák megérdemelték a győzelmet. Gratulálok nekik, de ezzel együtt boldog vagyok, hogy ilyen teljesítményt nyújtottunk a tornán. Emelt fővel térhetünk haza, csodás tettet hajtott végre a csapat a tornán – értékelte a tornát és a mérkőzés a szövetségi kapitány.

DSC_7876 Az Európa-bajnokság alatt 75,000 magyar szurkolt a helyszínen. A magyar csapat első meccsét Bordeaux-ban játszotta, ahol 15 ezer drukker foglalt helyet a lelátón, Marseille-ben 30 ezren buzdították a válogatottat. Lyonban zárult a csoportkör közel 20 ezer drukkerrel, Toulouse-ban pedig 10 ezer magyar volt a lelátón. Ünnepi köszöntőjében Bernd Storck köszönetet is mondott a magyar csapat fantasztikus szurkolóinak.

Csányi Sándor MLSZ-elnök is pozitívan értékelte a válogatott teljesítményét.

Csányi Sándor– Nagyon jó évet zártunk a korábbi évekhez képest, hatalmas dolog volt a Norvégia ellen, pótselejtezővel kiharcolt Eb-kvalifikáció, és a Franciaországban mutatott játék, és a csoportból való továbbjutás is nagyon sok embert érintett meg. Úgy gondolom, idén sokat tettünk azért, hogy a magyar labdarúgás még népszerűbb legyen, még ha természetesen több területen is további fejlődésre van szükség és lehetőség. A válogatott keret is egyre fiatalodik, ami inspirációt jelenthet a magyar futball tehetségeinek – jelentette ki évértékelőjében Csányi Sándor.

2016 végén a magyar férfi A-válogatott a 26. helyen áll a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) legfrissebb világranglistáján, melyet az argentin válogatott vezet. A magyar csapattal azonos világbajnoki selejtezőcsoportban szereplők közül az Európa-bajnok portugálok maradtak nyolcadik helyen, míg a százszázalékos teljesítménnyel csoportelső svájci válogatott három pozíciót javítva a 11. helyen áll.

A vb-selejtezők állása

vb-selejtezőA magyar válogatott mérkőzései 2016-ban:

2016.11.15. Magyarország–Svédország 0–2 (felkészülési mérkőzés)
2016.11.13. Magyarország–Andorra 4–0 (vb-selejtező)
2016.10.10. Lettország–Magyarország 0–2 (vb-selejtező)
2016.10.07. Magyarország–Svájc 2–3 (vb-selejtező)
2016.09.06. Feröer–szigetek–Magyarország 0–0 (vb-selejtező)
2016.06.26. Magyarország–Belgium 0–4 (Eb-nyolcaddöntő)
2016.06.22. Magyarország–Portugália 3–3 (Eb-csoportmérkőzés)
2016.06.18. Izland–Magyarország 1–1 (Eb-csoportmérkőzés)
2016.06.14. Ausztria–Magyarország 0–2 (Eb-csoportmérkőzés)
2016.06.04. Németország–Magyarország 2–0 (felkészülési mérkőzés)
2016.05.20. Magyarország–Elefántcsontpart 0–0 (felkészülési mérkőzés)
2016.03.26. Magyarország–Horvátország 1–1 (felkészülési mérkőzés)

Forrás: www.mlsz.hu – RSS