Íme, 5 nyári zöldség és gyümölcs, amikkel még többet tehetsz magadért ötven év felett!
Füge
Nemcsak azért érdemes fügét enni, mert ízletes, de számos jótékony hatása is van: kalciumtartalma magas, ami azért is fontos, mert a kor előrehaladtával magasabb a csontritkulás esélye. Ráadásul az öregedéssel a szervezetben a kalciumtartalom is jelentősen csökken, ezért oda kell figyelni a pótlására. Emellett a füge leve kiváló cukorbetegség ellen, és édessége ellenére a fogyókúrának is nagyszerű kiegészítője.
Paradicsom
A paradicsom rendszeres fogyasztása minden életkorban fontos, hiszen igazi vitaminbomba. Lúgosítja a szervezetet, és komoly szerepe van a rákos betegségek megelőzésében. Hogy miért? A paradicsom színét a likopin nevű antioxidáns adja, ami a főzés során sem bomlik le. Kutatások pedig bizonyítják, hogy a likopin jelentősen csökkenti a daganatos sejtek szaporodását – a tumorcellákkal kapcsolatba kerülve azokat egyszerűen elpusztítja. A kutatók szerint a rendszeres paradicsomfogyasztással főként a hasnyálmirigy-, az emlő-, és bélrák kialakulása előzhető meg.
Emellett vértisztító hatása is jelentős: segíti a méreganyagok eltávolítását, külsőleg pedig fertőtlenít, és elősegíti a sebek, kelések gyorsabb gyógyulását. A paradicsomban található még A-vitamin, ami remekül erősíti az immunrendszert, a C-vitamin-tartalma miatt pedig csökkenti a vér koleszterinszintjét, a szívinfarktus és a szívkoszorúér-betegségek esélyét.
Áfonya
A nyár slágere igazi szupergyümölcs, ennek oka pedig a hihetetlenül magas antioxidáns-tartalma. Ez azért is fontos, mert számos kutatás bizonyította már, hogy az antioxidánsok jelenléte a szervezetben elengedhetetlen a szív- és érrendszeri megbetegedések, az öregkori problémák, a cukorbetegség, a rák és a szürke hályog kialakulása ellen. Sőt, az áfonya bizonyítottan csökkenti például az Alzheimer-kór esélyét is. Emellett a finom gyümölcs a bőrt is szebbé teszi, és az emésztésre is nagyon pozitívan hat.
De ez csak három!? Hol a többi?? A mardék két szupertáplálékot a Life.hu oldalán találod!