72. Bornemissza Emlékverseny – Negyvennégy magyar döntős Egerben

Izgalmas elődöntőkre került sor a 72. Bornemissza Emlékversenyen Egerben, a csütörtöki versenynap során. Az első napi 45 összecsapást, 48 negyeddöntő követte, az elődöntők során pedig 49 pár küzdelmeire került sor. A 22 junior döntőkben 15 magyar versenyző szerepelhet majd, míg az ifik között huszonkilencen húzhatnak kesztyűt pénteken.

A junior lányoknál Németh Dóra dobogtatta meg először a hazai szíveket. Az 50 kilós tehetség azeri ellenfelét nagyon magabiztosan búcsúztatta. Varga Sára, a junior korcsoportunk egyik legjobbja, a román Mirela Cojocaru ellen látványos csatát vívott, de a végén ő jött ki jobban a párharcból, és döntőbe jutott.

A legkisebb junior fiú súlycsoportban (46 kg) Báder Rómeó az izraeli Jakhid Aslan ellen élete egyik legjobb teljesítményére volt szükség a sikerhez, de a szíve a helyén volt. A végén megosztott pontozással hozta a mérkőzést, és romániai rivális vár rá a döntőben. Nikolics Dávid (48 kg) folytatta a kiváló junior sorozatot, második menetes döntő fölénnyel került be a pénteki fináléba.

Benedek Péter (50 kg) legnagyobb hazai riválisát Gombai Dominiket búcsúztatta az első körben, az elődöntőben pedig az olaszok egyik legjobbja, Antonio Marongiu ellen alkotott maradandót, így szlovák ellenféllel döntőzhet. Horváth Szabolcs (60 kg), valamint Bangó Roland (63 kg) a második versenynapon neves hazai ellenfeleket győzött le, és csütörtökön is az ő kezüket emelték a magasba.

Az 54 kilós Horváth András hatalmas csatát vívott román ellenfelével szemben, amelyből Renato Nica jött ki jobban, de ez volt a nap egyik legjobb junior mérkőzése. Szakál Ahmed szép szerdai sikerét egy újabb követte, Váradi Leventét idő előtt, döntő fölénnyel tudta megverni. Váradi Sándor (75 kg) ebben az évben kiemelkedő formában van, amelyet az olasz Gabriel Morale ellen ismételten bizonyított.

Az ifjúsági lányok között az 54 kilóban két mérkőzésre került sor, és mindkettő idő előtt dőlt el. A helyiek üdvöskéje Csorba Csenge ezen a Bornemisszán tért vissza a mezőnybe, és Jánoska Vivien ellen a második menetben döntésre vitte a mérkőzést. Dropa Vivien már az első menetben RSC-vel múlta felül Lakó Noémit, így a két győztes egymás ellen bokszolhat a döntőben.

Kozák Kevin nyújtotta az egyik legkiemelkedőbb teljesítményt az ifik között, az azeri Omar Aszlanli ellen egy nagyobb skalpot gyűjtött be. Ifi Eb-bronzérmesünk, Oláh Levente hatalmas rohamokkal indította a finn Juho Taipale elleni mérkőzését, a harmadik menetben pedig ez döntő fölénnyé érett. Tóth György (63.5 kg), Szűcs István (75 kg), és Kovács Bence (+92 kg) is jól bokszolt a harmadik versenynapon, így mindhárman az aranyéremért léphetnek ringbe.

A junior Európa-bajnokságra július második felében, míg az Ázsia ifjúsági-, és junior-bajnokságra pedig szintén a nyár közepén kerül sor, ezért számos nemzet felkészülésnek használja az eseményt. A junior korcsoportban a 2007-2008-ban született ökölvívók, míg az ifik között a 2005-2006-osok bokszolhatnak.

„Az elődöntők már hoztak izgalmas összecsapásokat. A lányoknál Csorba Csenge magabiztosan győzött. Kozák Kevin izgalmas, és kemény mérkőzésen győzedelmeskedett. Oláh Levente szintén győztesen hagyta el a ringet és Szűcs István is döntőt bokszolhat a holnapi programban. Kiemelném Lakatos Gergő, és Tóth György mérkőzését, amely szórakoztató volt mindenkinek, az utóbbi hagyta el győztesen a ringet. Sajnos Kovács Bertalannak, Nagy Mátyásnak, Farkas Attilának, és Horváth Richárdnak nem sikerült a továbbjutás, de így is izgalmas döntőink lesznek.” – mondta Ács József az ifik harmadik napjáról.

„Németh Dóra igazán meggyőző boksszal múlta felül azeri riválisát, míg Varga Sára nagy hajrát mutatott be, és legyőzte a román ökölvívót. Báder Rómeó szoros mérkőzésen tudta legyőzni izraeli riválisát, a 48 kilós Nikolics Dávid pedig a második menetben rövidre zárta az elődöntőjét. Benedek Péter határozott boksszal verte meg olasz riválisát, az 50 kg megfelelő a számára. A 60 kilós Horváth Szabolcs visszavágott román ellenfelének, és Szerbia után ismét döntőt bokszolhat ebben a súlyban.

Az egri juniorok is kitettek magukért, Bangó Roland román, míg Berki Brendon egy ki-ki meccsen olasz ökölvívót múlt felül. Váradi Sándort első mérkőzésén az olaszok középsúlyúja nagy csatára kényszerítette, de a pontos ütések az ő javára billentették a mérkőzést. A 80 kg-os Bogdán Bence is mindent megtett a győzelemért, de sajnos pontatlan volt, így nem lesz ott a holnapi fináléban. Molnár Gábor, és Horváth András is szoros mérkőzéseken maradtak alul, de úgy gondolom, igazán eredményes napot tudhatunk magunk mögött, és mindez remek felkészülés a junior Eb-re.” – nyilatkozta Törteli Ferenc a juniorok harmadik eredményes napjáról.

Hajrá, magyar ökölvívás!