750 ezer forintos kár a kupadöntő után

Kupadonto_karok.jpgAz Újpest FC mára összesítette a károkat, illetve azok mértékét a szerdai, Debreceni VSC–Bp. Honvéd Magyar Kupa-döntő után. A Szusza Ferenc Stadionban rendezett mérkőzés a Magyar Labdarúgó-szövetség rendezvénye volt, ezért dr. Dányi Szilárd, az Újpest FC ügyvezető igazgatója szerint a mintegy 750 ezer forint mértékű károkozásért az MLSZ-nek kell helytállnia.

Dr. Dányi Szilárd közleménye:
„Sok minden megjelent a sajtóban a kupadöntő után, többek között az is, hogy rendkívül sportszerű légkörben zajlott a mérkőzés. Egyedül a Nemzeti Sport tett utalást arra, hogy történtek bizonyos események, amelyek átlépték a sportszerűség határait. Személyesen már a kupadöntő estéjén kaptam erre vonatkozó jelzéseket, ráadásul mindez – sajnálatos módon – olyannyira igaznak bizonyult, hogy több mint egy napot vett igénybe a teljes kárfelmérés, amelynek eredményét ezúton tesszük közzé.

A leírtak alapján megállapítható, mindkét tábor kivette a részét a károkozásból. Mindez már csak azért is megdöbbentő számunkra, mert az általunk rendezett mérkőzéseken ilyen nem szokott előfordulni. Legutoljára komoly károkozás a Magyarország–Horvátország válogatott mérkőzésen történt, azt követően pedig egyetlen kisebb, 40 ezer forint értékű káresetről beszélhetünk: 2007. március 21-én, a DVSC elleni kupameccsen, egy magáról megfeledkezett vendégszurkoló a vendégszektornál lévő wc-t rongálta meg. Az illetőt egyébként még a helyszínen átadta a rendőrségnek az általunk alkalmazott biztonsági szolgálat. A korrektség végett meg kell említenem, hogy a károkozó megtérítette az általa okozott kárt.

A Magyar Kupa-döntőn a kárérték összesen körülbelül 750 ezer forint, amelyet a szerződés alapján az igénybe vevő, vagyis az MLSZ köteles megtéríteni, amit természetesen várunk. Vagyis nehéz a történteket sportszerű szurkolásnak minősíteni. Ezért kívánkozik ki belőlem az, hogy sokan az Újpest-tábort tartják a legsportszerűtlenebb tábornak, teszik mindezt annak ellenére, hogy mióta az Újpest FC-nél dolgozom, a mérkőzés rendezői egyetlen vendégszereplés után nem jeleztek károkozást bármilyen szurkolói magatartással összefüggésben.

Végül, de nem utolsó sorban el kell mondanom, hogy a klubunk honlapján is megjelent megkeresésre – amely szerint kértük, hogy a Honvéd-tábor ne a D lelátón foglaljon helyet – választ sem kaptunk. Annak ellenére sem, hogy négy különböző beléptetési és ültetési felosztást készítettünk és küldtünk el az MLSZ-nek azt bizonyítva, hogy a nézők elhelyezése a kérésünk akceptálása mellett is megoldható. Nem szoktam feltételes módban beszélni, de lehetségesnek tartom, hogy ha a kérésünk teljesül, kisebb lett volna a keletkezett kár.”

Kárösszesítés:
C LELÁTÓ (DEBRECEN-SZEKTOR):
• 33 db szék letörése vagy megrongálása
• A női mellékhelységben az egyik wc-ülőkét letörték
• A férfi mellékhelységben ismét megrongálták a wc-elválasztó paneleket (kitépték a rögzítést a falból és az egyik ajtón zsanérját)
• A férfi mellékhelységben alkoholos filctollal összefirkálták a falat és az ajtókat
• A lelátó előtti műfűborítás a pirotechnikai eszközök használata miatt részben megégett vagy megperzselődött

B TERASZ:
• 8 db szék letörése vagy megrongálása
• A női mellékhelységben a csapelzáró szerelőajtót kiszakították a falból

D LELÁTÓ (HONVÉD-SZEKTOR):
• 67 db szék letörése vagy megrongálása
• A lelátó 4. és 5. sorának széktartó szerkezetét megrongálták (eltört és eldeformálódott az ugrálás következtében)
• A férfi mellékhelységben alkoholos filctollal összefirkálták a falat és az ajtókat
• A férfi mellékhelységben 1 db wc-ülőkét letörtek

www.sportforum.hu