9000 néző ünnepelte Boltot és Szőkét

9000 néző ünnepelte Boltot és Szőkét
Kormány Sport

Telt ház, 9000 néző előtt tartották meg a superenduro-világbajnokság magyar futamát a Papp László Sportarénában – a versenyt a királykategóriában a szenzációs Billy Bolt nyerte meg, míg a magyar Szőke Márk futamot nyert az Európa-kupában.

Kevés akarni, tenni kell. Szőke Márknak mindig ezt mondta az édesanyja, amikor valami nagy célt akart elérni. És ő álmodott erről a nagy célról. Amikor ordító hidegben futóedzésre ment, amikor a fájó kezét borogatta. Arról álmodott, hogy ott áll majd a telt házas Papp László Sportarénában, és mindenki neki tapsol, mert Európa-kupa-futamot nyert. S az álom szombaton valóra vált – Szőke, aki az első versenyen negyedikként végzett, a másodikon az utolsó kanyarban előzve győzött.

„Egész nap feszült voltam, aztán a második futam rajtja előtt úgy döntöttem, ideje elkezdeni élvezni a versenyt – nyilatkozta Szőke. – Úgy mentem át a mátrixon, amelybe sokak bicskája beletört, mint kés a vajon, és amikor az utolsó métereken az emberek elkezdtek éljenezni, minden stressz lement rólam. Elképesztő érzés volt ott állni a magyar közönség előtt, amely engem ünnepelt.”

S hogy mi az a mátrix? Nos, nem valamiféle futurisztikus fantáziavilág, hanem jó sok hatalmas gerenda egymástól azonos távolságra, s ezen át kell küzdeniük magukat a versenyzőknek. Itt jegyezzük meg: Szőke ezzel a futamgyőzelemmel (ami összesítésben a magyar viadal harmadik helyét jelentette számára) az Európa-bajnoki ezüstöt is bebiztosította, míg Liszka Roland (aki a második versenyen sokszor keveredett a darálóba) az összetett pontverseny negyedik helyén végzett.

A királykategória, vagyis a Prestige mezőnyében a sztárok elképesztő tempót diktáltak – ami sokszor nem nélkülöz minden veszélyt. A nézők lélegzetvisszafojtva figyelték, ahogy átrepültek az ugratókon, megmászták a sziklákat és a rönköket. Aztán amikor nem sikerült, akkor megvolt a baj. A svéd Eddie Karlsson sajnos akkorát esett, hogy további kivizsgálásra kórházba kellett szállítani, de a hatszoros világbajnok Tadeusz Blazusiak is közelebbi ismeretséget kötött az aréna földes talajával.

A szenzációs brit Billy Bolt ezúttal is uralta a mezőnyt (ahogy az eddigi fordulókban mindig) – megnyerte mind a három futamot.

Zsigovits Norbertnek ez az első szezonja a Prestige-ben, így neki minden egyes megtett méter értékes tapasztalat – ehhez képest eddigi legjobbját, egy futam-7. helyet éppen hazai pályán szerezte.

„Az első futamot elkapkodtam, mert túlságosan ideges voltam, a második-harmadikban magabiztos, jó tempót motoroztam, a hetedik helynek pedig nagyon örülök. A közönséget hallottam minden egyes előzésnél, ez vitt előre” – nyilatkozta Zsigovits.

SUPERENDURO-VB, 3. FORDULÓ, PAPP LÁSZLÓ SPORTARÉNA
Prestige: 1. Billy Bolt (brit, Husqvarna) 63 pont, 2. Walker (brit, Beta) 51, 3. Webb (amerikai, Sherco) 42, …10. Zsigovits Norbert (magyar, KTM) 17

Európa-kupa
A 2 verseny összesített eredménye: 
1. Alessandro Azzalini (olasz, GasGas) 33 pont, 2. Peace (brit, Sherco) 32, 3. Szőke Márk (magyar, Sherco) 30, …5. Liszka Roland (magyar, KTM) 24

/forrás:nso.hu/MGR Images/