Rehák György a WAKO-ban!

rehakgyorgy.jpg

Thai-box: A magyar kick-box sport egyedüli államilag elismert szervezete a Magyar Kick-box Szakszövetség, amely az AGFIS tagok közé felvett WAKO egyik oszlopos tagja. A kick-box küzdelmi szabályrendszerei közül a legfiatalabb az un. WAKO thai-box, ami a régi thai alapokra épül, de némi különbség mégis utolérhető.

(S.H.O.T.) Magyarországos ez a küzdelmi ág még nem annyira eredményes, mint a tatami sportok.Új lökést adhat a munkának, hogy csatlakozott az egyik legismertebb thai-boxos, az egykor itthon szinte legyőzhetetlen Rehák György. Nem csak a válogatott szövetségi edzője és a szövetség elnökségének tagja, hanem a thai-box élet szervezője a szövetségen belül, aki szívesen adja át tapasztalatát, nem mindennapi tudását kollégáinak. A békéscsabai edzői továbbképzés szünetében beszélgettünk:

– Gyuri,Te a magyar thai-box egyik megalapítója és élő legendája vagy. Hogy kötöttél ki a Magyar Kick-boksz Szakszövetségnél?
– Örülök annak, hogy itt lehetek. Azt hiszem, aki hosszabb távon gondolkodik thai-boksz-ban és szeretne nívós, a televízió, az Eurosport által közvetített gálákra eljutni, annak végig kell a lépcsőfokokat járnia, az edzőmérkőzésektől az amatőr mérkőzések hosszú során át a profi mérkőzésekig, s úgy érzem a Magyar Kick-boksz Szakszövetségben olyan munka folyik, ami alkalmas arra, hogy a thai-box amatőr szinten előre jusson, és tényleg államilag elismert magyar bajnokai lehessenek thai-box-nak.

– Nálad ez hogyan kezdődött. Hány év kellett ehhez az előre jutáshoz a ranglétrán?
– Sok Bruce Lee filmet nézett az ember, letévedtem valamelyik közeli harcművész klubba. Ismerkedtünk mi is ezzel is azzal is.. 1987-ben Hollandiában akkor vívták az első magyar-holland thai-box összecsapásokat. A hollandok már 1972 óta edzettek, elöször Thaiföldön készültek. Több mint húsz éve foglalkozom thai-boksz-szal, s 1987 óta beszélhetünk itthon is thai-boxról.

-Előtte pin-kune-do-s voltál, s nagyon keményen küzdöttél.Ki volt első edződ?
– Ez egy igen komoly, kemény, pusztakezes stílus volt a kung-fu-ban.Sokat tanultam Ligeti Ferenctől, a stílus magyar alapítójától, Tölgyessy Csabától. Nagyon sokan itt kezdték a küzdősportot, és innen kezdődött a thai-box is, mert a hatásos pin-kune-do technikák hatásosak voltak a thai-boxban is. A pin-kune-do egész Európában fejlődött, Hollandiában a pin-kune -do közeledett és olvadt be az ott már népszerű thai-box-ba . A thai-box kialakulásakor nagyon sportszerű és szikrázó mérkőzéseket vívtam a kyós Brezovai Sándorral, ökölvívókkal, köztük Béres Zoltánnal, a kick-boxos Jorcsák Jóskával…Úgy érzem, jó pár edzőtársam volt velem egy szinten, nekem talán úgymond szerencsém is volt, a felkészülésnél mindig rátettem egy lapáttal és így mindig győzni tudtam.

-Annak idején a legismertebb versenyzők; Rehák György, Kunkli Tivadar, Kató Mihály. Milyen volt a többiekkel a viszonyod?
-Talán kevesen tudják, de mind a kettő az én tanítványom volt. Amikor a thai-box alapjait letettük Kurdi Istvánnal, Susa Vendellel és másokkal, Ők voltak a következő generáció, akik nagyon hajtottak, komoly fizikai teljesítményre voltak képesek. Tivadar rendkívül szívós volt, Kató Misit combrúgásai tették híressé. Ők is úttörői voltak Hazánkban a thai-box-nak.

– Volt egy sokat emlegetett mérkőzésed Kató Misivel. Milyen érzés volt tanítványod ellen küzdeni.
– A mérkőzés előzménye egy új szabályrendszer kialakulása, az utcai harc térhódítása volt. Nagyon jó reklám és marketingfogásnak bizonyult, nagyon sokan szerették a nyílt sisakos küzdelmek miatt. Kató Misi ezt megnyerte. A menedzsmentje szorgalmazta, hogy mérkőzzünk meg Én maradtam a thai-box-nál. Jóban voltam a másik táborral, de úgy gondolták, az én "skalpom" még hiányzik. A Misi mindenkit legyőzött, más irányzatbeli neves sportolókat is. Sokan várták ezt a mérkőzést, 50 – 50 százalékot adtak a győzelemre. Mivel én tanítottam a Misit, tudtam mi a gyengéje, legalább négy évig edzett nálam, tudtam, hol lehet megfogni. Nagyon keményen harcolt, de tudtam, hogy nem fog legyőzni, azzal a tudattal léptem a ringbe. Láttam a szemén az első perc után, hogy itt csak én győzhetek….

– Most a WAKO-hoz kapcsolódtál. Van-e kapcsolatod a másik csapattal, a régiekkel? Hogyan fogadták Ők a váltást?
– Sokat lehetne erről beszélni. Úgy érzem, thai-box egy létezik, szabályrendszerekben lehetnek kisebb változások. Hogy melyik szabályrendszert fogadja el az adott ország sportirányítása, mit tekint hivatalos Európa-bajnokságnak, mi után ad eredményességi támogatást, mi az államilag elfogadott – ez inkább sportpolitika, ezt kell tudnia minden edzőnek. Szakmailag nem érzek nagy különbséget. Európában rengeteg thai-box és kick-box világszövetség van jelen. Magyarországon a Magyar Kick-box Szakszövetség az elismert. Vannak kicsi különbségek, a WAKO thai-box-ban nem lehet annyi ideig fejre fogni, "klinchelni", de az Európában legsikeresebb iskolához, a holland vonalhoz nagyon hasonlít. Természetesen a hollandok vagy bárki, ha Thaiföldre megy, ott létezik a könyök, a három lépésig lábfogás és utána technika, stb, de Európában ez távolabb helyezkedik el az itteni mentalitástól, s így kevesebb a sérülés veszélye is. A WAKO thai-box folyamatosan fejlődik, ez a jövő útja. Amelyik edző hosszú távon gondolkodik, és nem arra törekszik, hogy csináljon egy "mezei" világbajnokot, be kell látnia, hogy az előre jutáshoz összefogásra van szükség.

– 42 éves vagy, ettől akár még versenyezhetnél is…Ha a Te idődben lett volna egy K-1 vagy K-Max verseny, mire vihetted volna?
– Az ember inkább előre tekint, mint visszafelé. A tanítványaim nagy része jóval többet tud, mint én tudtam akkor, hiszen nagy a fejlődés. Amivel talán pluszt tudnék elérni, az a munkabírás és versenyszellem, amivel rendelkeztem, ami segített akkor is abban, hogy jobb legyek az ellenfeleimnél. Ez, ami minden jó küzdőnek kell. A technikai tudás és a taktika fejleszthető, és a technikákat, taktikákat, küzdőszellemet szeretném átadni a tanítványoknak, akik szerencsére tehetségesek, ügyesek. Ez teljesen lefoglal, magam is tanulok. Egy thai edző dolgozik klubunkban egy évig, segíti a munkánkat, autentikus thai edzőként 300 (!) mérkőzést vívott. Így a z európai és a thai technikákat egyaránt átvesszük és beépítjük. Próbálom az edzőket is képezni, arra sarkalom Őket, hogy fejlődjenek. Azért sem versenyzek már, mert annyi feladatom van, hogy a nálam fiatalabbaké a jövő, és maximálisan kielégít, ha segíthetem a kick-box szövetségen belül a thai-box edzőket, versenyzőket, a válogatottat versenyeken, edzéseken, edzőtáborokban.

Dr.Leyrer Richárd, a Magyar Kick-box Szakszövetség elnöke, a WAKO alelnöke és európai elnöke a következőt nyilatkozta Rehák György szerepvállalásáról:
– Gyuri személyében elsősorban a ringes szakértelmet szerettem volna erősíteni úgy, ahogy a tatami világában Király István szerepvállalása sikerült. Elismert személyisége a ring világának, úgy gondolom, ha itt van velünk, sokat tudunk Tőle tanulni. Személyisége, az a fajta pozitív hozzáállás, ahogyan versenyzőivel dolgozik, az ránk is átragad. Például a televízió által közvetített legutóbbi pécsi kick-boksz gála is bizonyította, hogy a Petrovics Gábor szerepvállalásával és Rehák Gyuri szakmai segítségével európai szintű kick-box gálát lehetett létrehozni a szervezésben, látványban, s remélhetőleg ezt a szakmai színvonal is követi. Ahogy Gyurival beszélgettem vele, szívesen csinálja, jól érzi magát itt nálunk. Remélem, hogy a ring világát nálunk Gyuri ittléte megmozgatja, új kihívást jelent. Példáját remélhetőleg követve olyan edzőink lesznek a ringsportokban, s akiktől mind szakmailag, mind a személyes példa, hozzáállás , tisztesség kérdésében tanulni tudnak majd a versenyzők.

www.harcosokklubja.hu