Bemutatjuk a bosnyák válogatottat

elvirrahimic.jpg

A magyar csapat soros ellenfelét bemutató sorozatunkban ezúttal a szombati rivális, Bosznia-Hercegovina válogatottjának középpályásaival ismerkedhetnek meg honlapunk olvasói.

Elvir Rahimic 1976. április 4-én Zivinicében született. Salihamidzic és Barbarez távollétében a mostani keret legtapasztaltabb és legeredményesebb tagja. A délszláv háború miatt korán külföldre ment, húszévesen már a Vorvärts Steyr csapatában, Ausztriában játszott. Onnan rövid időre Szlovéniába, a Factor Ljubljanához igazolt, majd immár kilencedik éve Oroszországban futballozik. 2001-ig az Anzsi Mahacskala játékosa volt, azóta pedig az immár kiemelkedően legerősebb orosz gárda, a moszkvai CSZKA játékosa, állandó BL-szereplő. 2005-ben tagja volt az UEFA-kupa-győztes csapatnak. Oroszországban Vasembernek becézik, mert szinte soha nem sérül meg, szezononként több mint ötven mérkőzést játszik.

Dario Damjanovic 1981. július 23-án született Gradacacon. A Maxima Modrica nevű boszniai szerb csapatban kezdett játszani. Huszonkét éves korában klubot váltott, a Hajduk Split hívására Horvátországba költözött. Két horvát bajnoki címet is nyert már, szezononként 20-25 bajnoki meccsen játszik. Rendszeresen szerepel a mostani idényben is az alaposan átalakított dalmát együttesben.

Zajko Zeba 1983. május 22-én Szarajevóban született. A Zeljeznicarban kezdte játékos-pályafutását, de miután nem tudta megvetni a lábát az első csapatban, átigazolt az Olimpikhoz. Miután ott jól játszott, felkeltette a nagyobb klubok érdeklődését, s a Brotnjóhoz került, sőt 2004-ben – igaz, kölcsönbe – a Zeljeznicar is szerződtette. Zeba néhány hónap múlva megint tovább állt, a Zrinjski Mostarhoz igazolt. Nem sokáig marad meg egy helyen, hamarosan felcsapott légiósnak. Előbb Szlovénáiban, az NK Mariborban futballozott, majd az orosz élvonalba, a tatár KAMAZ Naberezsnije Cselnibe szerződött.

Darko Maletic 1980. szeptember 20-án született Banja Lukán. Ő is nagy vándor: 26 éves létére már hat ország bajnokságában játszott. Profi pályafutását szülővárosában, a Boracban kezdte húszévesen, majd 2001 őszén a bécsi Rapidhoz került. Onnan hamarosan Szlovéniába, a Publikum Celjébe igazolt, de másfél év után onnan is továbbállt, az orosz bajnokságba. Előbb a Zenit tagja volt Szentpéterváron – nem mindig fért be az első csapatba, gyakorta játszott a B-ben is –, majd a Sinnik Jaroszlavlban szerepelt. 2005-ben újra országot váltott: a román első ligában, az FC Vasluiban futballozott. 2006 óta a szerb Partizan Beograd játékosa. Viszonylag későn, 26 évesen, 2007 márciusában, a norvégok ellen mutatkozott be a bosnyák válogatottban.

Zvjezdan Misimovic boszniai szerb vendégmunkások gyermekeként Münchenben született, 1982. június 5-én. Három kisebb amatőrcsapat (SV Nord Lerchenau, TSV Forstenried, SV Gartenstadt Trudering) után a Bayern München amatőrcsapatába került. 2004-ig játszott a területi bajnokságban szereplő együttesben, közben három Bundesliga-mérkőzésre a profik közé is bekerült. Bajnoki címet és kupagyőzelmet is szerzett. 2004-től három szezonon keresztül a VfL Bochumban játszott. Különösen a legutóbbi teljes idénye sikerült jól, 8 gólt szerzett, 10 gólt készített elő. Nyáron visszatért Bajorországba, a Nürnberg játékosa lett. Ő a bosnyák válogatott csapatkapitánya. Második (?) hazájában Zwetschkének, azaz Szilvának becézik.

Edin Husic 1985. november 10-én született Bihacon. A Dinamo Zagreb csapatában, Horvátországban lett ismert futballista, majd a bosnyák ligában, az NK Orasje együttesében játszott három éven keresztül. 2007 nyarán visszatért a horvát ligába, a Cibalia Vinkovciba.

Mario Bozic 1983. május 25-én, Újvidéken született. Játszott az FK Beogradban, a Loznicában és a belgrádi Milicionarban, mielőtt Székesfehérvárra, az FC Fehérvárhoz került. 2004 szeptembere óta játszik a „Vidiben”, túl van a 75. magyar bajnokiján. Ha játszik, 2007-ben ő lesz a második olyan légiós az NB I-ben, aki a magyar válogatott ellen szerepelt: a tatabányai kapus, Vukasin Polekszics volt az első, márciusban.

www.mlsz.hu