UEFA: keményebb fellépés a "birkózás" ellen

uefa.jpg

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) arra kéri a játékvezetőket, hogy a jövőben határozottabban lépjenek fel a szabadrúgások és szögletek előtt hagyományosan kialakuló "birkózások" ellen.

"A büntetőterület nem birkózószőnyeg és a mezhúzás nem a futball része. Ezért mindenkit arra bíztatok, hogy keményen büntessen az ilyen szituációkban" – mondta Angel María Villar Llona, a bírói testület vezetője azon a szemináriumon, amelyet a szervezet nyoni központjában tartottak.
Az elhangzott iránymutatás szerint a sípmestereknek először szóbeli figyelmeztetésben kell részesíteniük a vétkes(eke)t, de ha a lökdösődés tovább folytatódik, előkerülhet a sárga, extrém esetekben pedig a piros lap is.
Egy másik döntés szerint a jövőben egy játékos sérülése esetén a csapatoknak nem kell kirúgniuk a labdát a pályán kívülre – bár szabály eddig sem volt erre -, a játék megállítása egyedül a bíró feladata.
Ha a csapat valamelyik tagja mégis megszakítja a játékot ilyen módon, nem várhatja el, hogy a partdobás után visszakerüljön hozzájuk a labda" – áll az UEFA közleményében.

MTI/Reuters