Elismerés az MLSZ-nek az UEFA szimpóziumán

bicskei.jpg

Londonban rendezte szimpóziumát az UEFA a nemzeti szövetségek szakmai igazgatói és az edzőképzések irányítói számára.

A tanácskozáson Magyarországot Bicskei Bertalan képviselte – aki egy személyben tölti be mindkét posztot az MLSZ-ben. A javában zajló Pro-licences tanfolyamunkról készült hivatalos jelentés a legteljesebb elismeréssel szól a témában illetékes szakembereink tevékenységéről.

„Szorgalmas és kemény, komoly munka folyik…”

Az értekezleten – amelyen az 52 tagország illetékesei mellett részt vettek a hamarosan csatlakozó Montenegró képviselői is – fontos bejelentések hangzottak el. Ezek közül a legjelentősebb az, hogy a 2009-10-es bajnokságtól kezdődően az UEFA előírása szerint a nemzeti első osztályokban csakis Pro-licenccel rendelkező edzők dolgozhatnak. Szintén lényeges, hogy az európai szövetség szakemberei kidolgoztak egy elit-utánpótlás edzőképzési programot – de ezt egyelőre még nem tették kötelezővé.

– Ám ha úgy döntünk, hogy bevezetjük, akkor be is tudjuk, mert minden elméleti anyag készen áll a program hazai kidolgozásához – tette hozzá ehhez Bicskei Bertalan, aki ezután áttért az elmúlt napok történéseinek ismertetésére.

A gyakorlati munka során négy, nyelvek szerint felállított csoportba osztották a megjelenteket, akiknek három kérdésre kellett kidolgozniuk a választ. Az adott országok képviselőinek el kellett mondaniuk, szükségesnek tartják-e az elit edzőképző rendszer kidolgozását; megítélésük szerint szükséges-e, hogy az országos szövetségek szakmai igazgatói és a helyi klublicenceket intéző szakemberek szorosan együttműködjenek; valamint hogy országukban van-e bármilyen probléma az UEFA-rendszerű edzőképzéssel.

– Az első kérdésre elsöprő igen volt a válasz, és a másodikra is mindenki azt felelte, hogy az illetékeseknek szorosabban kell együttműködniük, mint ahogy ezt eddig a legtöbb helyen tették – folytatta Bicskei Bertalan. – A harmadik tárgykörhöz érve örömmel mondtam el, hogy Magyarországon a közelmúltban született megállapodás az MLSZ és több felsőoktatási intézmény között, s az egyezség értelmében egyik fél érdekei sem sérülnek. A szimpóziumon megosztották velem a JIRA-bizottság nemrégiben nálunk járt képviselői, dr. Josef Venglos és Michel Sablon beszámolóját. Büszkén mondhatom, nagy dicséretet kaptunk, a jelentésben többek között az állt, hogy „Szorgalmas és kemény, komoly munka folyik a PRO-tanfolyamon, az órarend nagyon logikusan van felépítve, és minden alkalommal van angolóra is.” Ez azt hiszem, önmagáért beszél…

Gérard Houllier új szerepben

– Ami az előadásokat illeti: Fabio Capello és Gérard Houllier szólt hozzánk először, mindketten őszintén beszéltek életútjukról, valamint szakmai elveikről – mondta el Bicskei Bertalan. – Őket Jean-Michel Benezet, a FIFA technikai igazgatója követte, aki egyébként tavaly több alkalommal is járt az MLSZ-ben és komoly segítséget nyújtott nekünk szakmai és elméleti téren egyaránt. Afféle bemutatkozó beszédet tartott, hiszen nemrégiben nevezték ki. Kitért arra: nagy örömére szolgál, hogy Houllier lett a franciák szakmai igazgatója, mert meggyőződése, hogy erre a posztra minden szövetségben olyan szakembert kell állítani, aki dolgozott az utánpótlásban, volt felnőtt csapat edzője, szövetségi kapitány és részt vett az edzőképzésben is. A negyedik előadó Andy Roxburgh, az UEFA szakmai igazgatója volt, ő arról beszélt, hogy az általa vezetett technikai bizottság milyen szempontok alapján méri fel a nagy rendezvények mérkőzéseit. Minden előadás nagyon tanulságos volt, sok ilyen szakmai rendezvényen vettem már részt, de ez magasan az egyik, vagy talán egyenesen a legjobb volt eddig.

A konferencia résztvevőinek a szakmai programok mellett lehetőségük nyílt arra is, hogy ellátogassanak az új Wembley-stadionba, és megnézték a Tottenham 10, 14 és 17 éves fiataljainak bemutató edzését is.

www.mlsz.hu