Kínai Nagydíj: nem büntetik meg Hamiltont

lewishamilton3.jpg

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) úgy döntött, nem bünteti meg a Forma-1-es McLaren-Mercedes brit pilótáját, az összetett világbajnoki pontversenyben éllovas Lewis Hamiltont.

A szervezet azért nyomozott, mert az ausztrál Mark Webber (Red Bull) és a német Sebastian Vettel (Torro Rosso) egyaránt panaszt tett a 22 éves pilótára, aki szerintük a múlt heti Japán Nagydíjon szabálytalanul és veszélyesen követte a biztonsági autót, s ez vezetett kiesésükhöz.
   
A viadal 42. körében a – Fernando Alonso balesete miatt – pályára érkező biztonsági autó mögött Hamilton az első, Webber a második, míg Vettel a harmadik helyen haladt, amikor utóbbi belehajtott az ausztrál autójába és mindketten kiállni kényszerültek. A verseny utáni vizsgálat még Vettel bűnösségét állapította meg, és a FIA úgy döntött, a németet a most vasárnapi kínai GP szombati időmérő edzésén elért helyénél 10 pozícióval hátrébb sorolják majd a rajtrácson. Pénteken azonban enyhítették a büntetését, csak megrovásban részesült, így az időmérőn elért helyezése érvényben maradhat.
   
Hamilton jelenleg 12 pont előnnyel vezeti az összetettet csapattársa, Alonso előtt és már a vasárnapi futamon bebiztosíthatja végső győzelmét és így a sportág történetének első újonc, és egyben legfiatalabb világbajnoka lehet.

MTI/Reuters