Forma-1, Kínai Nagydíj: Ra:ikkönen győzött, Hamilton kiesett

kimiraikkonen.jpg

Az összetett pontversenyben harmadik finn Kimi Ra:ikkönen (Ferrari) nyerte meg az 58. Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság tizenhatodik futamát, a Kínai Nagydíjat.

Második a vb-címvédő spanyol Fernando Alonso (McLaren-Mercedes), harmadik pedig a brazil Felipe Massa (Ferrari) lett.
   
A világbajnoki cím sorsa még nem dőlt el, ugyanis a pontversenyben éllovas brit Lewis Hamilton (McLaren-Mercedes) kiesett, így az utolsó futamon rajta kívül még Ra:ikkönen és Alonso is révbe érhet.
   
A finn pilóta pályafutása 14. győzelmét aratta, míg idén ötödször diadalmaskodott. Sikere nagy részben annak köszönhető, hogy Hamilton a második helyen autózva a 31. körben kicsúszott és mivel a kavicságyból nem tudott kijönni, kiesett. Ezzel a két hét múlva Interlagosban rendezendő Brazil Nagydíjon teljesen nyílt lesz a küzdelem a vb-címért, ugyanis Hamilton 107 pontjával mindössze néggyel előzi meg csapattársát, Alonsót és héttel Ra:ikkönent.
   
A pilóták szakadó esőben rajtoltak el, ennek ellenére különösebb gond nélkül jöttek el a rajtrácsról. Hamilton megtartotta vezető helyét, csapattársa, Alonso viszont megelőzte Massát, de a brazil versenyző még az első kör folyamán visszaszerezte a harmadik helyet. Ezt követően hosszú ideig "békés autózgatás" folyt a sanghaji pályán. Igazán az első tankolások és a hol eleredő, hol elálló eső sem pezsdítette fel a viadalt, a világbajnoki cím sorsáért csatázó első négy helyezett sorrendje nem változott, azaz Hamilton haladt az élen, mögötte pedig Ra:ikkönen, Massa, Alonso volt autózott.
   
A brit szupertehetség, aki a sportág történetének első újonc bajnoka lehetne, a 25. körtől nem tudott úrrá lenni versenygépén, szinte minden kanyarban megcsúszott. A 29. körben a gumik teljes elkopása miatt lelassult brit klasszist megelőzte finn riválisa, majd továbbfolytatódott Hamilton kálváriája, hiszen éppen mielőtt kiment volna új abroncsokért, a 31. körben kisodródott egy balkanyarban, s mivel a kavicságyból annak ellenére nem tudta kiásni magát, hogy a pályamunkások is próbáltak segíteni neki, így kiesett.
   
Ennél több se kellett Alonsónak, tövig nyomta gázt. Massát sikerült is megelőznie, ezzel a kétszeres világbajnok négy pontra csökkentette hátrányát Hamiltonnal szemben, de még a most győztes Ra:ikkönennek is megvan az esélye, hogy pályafutása során először világbajnok legyen, neki ugyanis hét pont a hátránya.
   
Az utolsó, mindent eldöntő Brazil Nagydíjat két hét múlva Interlagosban rendezik.

MTI