35 sziklamászó küzdott másfél szobányi területen a hétvégén

sziklamaszas.jpg

"Még néhány centi!", azaz, most lépj fel a kezed mellé, és ne add fel és ne add fel! – így biztatták egymást szombaton az Excelsior Boulder Kupa résztvevői. A 20 m2-es pincehelység falain legalább harmincöt mászó küzdött a rendkívüli nehézségű sziklamászó feladatokkal, az un. boulder-problémákkal.

Az Excelsior hegymászóklub Mészöly utcai helysége a magyar mászótársadalom egyik szentélye.
A csütörtöki klubnapon szokás megbeszélni a hétvégi túrákat, a különféle hegységekből visszatért expedíciók pedig itt tartják az első beszámolót.
Húsz évvel ezelőtt itt épült hazánk első műfala – tulajdonképpen ez alapozta meg a hely hírnevét. A pincehelység betonfalába vágott fogások és a műgyantából készült fogások mai szemmel már meglehetősen elavultak, a hely szelleme mégis hallatlan vonzerőt gyakorol a jobb körülményekhez szokott ifjúságra.

A boulder a sziklamászás sava-borsa, a kunsztnak nevezett feladatok 3-5 rendkívül nehéz mozdulatból állnak. A boulderkunsztok tulajdonképpen a nagyon nehéz sziklamászó utak legnehezebb részeit imitáló helyzetek.
A sziklamászásnak ezen ága egy amerikai városról, a Szikás Hegységben lévő Boulderről kapta a nevét. A hippi korszakban ez a város, mint afféle központ ezrével vonzotta a virággyerekeket, akik jó szórakozásnak találták, hogy a sziklafalak alján különféle trükkös feladatokat találjanak ki.
A boulder népszerűsége főleg annak köszönhető, hogy nem kell hozzá kötél, hiszen csak néhány méter magasra másznak fel. Ez egy igazán közösségi elfoglaltság, mert egy-egy próbálkozás átlagosan fél percbe telik, így aztán mindenkire sor kerül. Ha mindenki végzett a feladattal, a mászók egyszerűen arrébb sétálnak, és a sziklafal alján kieszelnek egy újabb trükkös feladatot.

Boulderezni műfalon is lehet, sőt, versenyt is lehet rendezni.
Az Excelsior Klub Boulder Kupája már-már tradicionális verseny itthon.
– Erre a helyre jellemző kunsztokat raktunk fel, élen felállások, flex lépések. A menő mászóteremkhez szokott fiataloknak némelyik feladat nagyon meglepő – mondja lapunknak Lastofka János, a verseny szervezője.
Az Excelsior meglehetősen abszurd műfal: a pincehelység mindössze négy méter magas, viszont a terem közepén van egy oszlop, ezt körbe lehet mászni. Az éleken való felmászás olyan egyedi technikát igényel, amit szinte csak itt lehet elsajátítani.

A 35 résztvevő csoportokra osztva küzdött a kunsztokkal, egy feladatnak maximum háromszor lehetett nekifutni. Az elsőre, vagyis on sight mászás öt pontot ért, a második vagy harmadik kísérlet négy pontot hozott az aspiránsoknak. Lányok fiúk vegyesen, magnéziaporban úszva biztatták egymást. Volt közöttük amatőr és persze olyan elszánt profi, mint Kámvás Bálint.

– Minden nap öt-hat órát tréningezek. Az edzésprogramomat én magam alakítom ki, mert sajnos nincs edzőm. Az a célom, hogy profi mászó legyek – mondja Kámvás Bálint, aki apró gyerekkora óta mászik sziklát.
Bálint nevét már külföldön is jegyzik, különösen azóta, hogy a franciaországi Ceüse-ben megmászta a világ egyik legnehezebb útját, a Ba, ba, black Sheep-et. Az utat a francia skála 8c+ nehézségűre, az UIAA mércéje XI-/XI -ra taksálja.

– Nekem a boulder a kedvencem, mert ez maximális erőt igényel, ennek pedig nem vagyok híján – mondja Varga Szilvia, az egyik női versenyző.
A 32 két éves hölgy persze nem erőből mászik, hanem technikailag is meglehetősen szigorúan odarakja magát. A milliméteres fogásokon egy kígyó kimértségével egyensúlyozott.

A kupa igazából sokkal inkább emlékeztetett egy sziklamászó jam-re, mint valami komoly, adrenalinszagú versenyre. Mostantól szinte minden hétvégén rendeznek valahol boulder versenyt, a hangulat miatt akár csak nézőként is érdemes elmenni.

Az eredmények

Fiú profi kategória:
Kámvás Bálint
Zengő Márk
Balázs Péter
Payer Kornél

Fiú amatőr:

Horváth-Almaski Károly
Bagdy Péter
Domján Iván

Lányok:

1. Herczegh Janka
2. Szabó Réka
3. Urbán Éva
4. Varga Szilvia

www.extrem.hu