Birkózás: Sastin harmadik lett

sastinmarianna.jpg

Befejeződtek a 48 és a 63 kg-os súlycsoport küzdelmei a kanadai Edmontonban, a nők első olimpiai kvalifikációs versenyén. Sastin Marianna a vigaszágon két győzelemmel megszerezte a bronzérmet.

Nem állt le Sastin Marianna, amikor a spanyol Mendeztől elszenvedett veresége megfosztotta a kvótaszerzés lehetőségétől. A vigaszágon előbb az indiai Kundut, majd a bronzmérkőzésen az osztrák Hartmannt győzte le. A tamperei Eb-n 2:0 (1:0, 5:1)-re már megverte az ötszörös világ- és ötszörös Európa-bajnok osztrák klasszist, s most az volt a tét, hogy újabb győzelemmel tudatosítsa Hartmannban a fölényét a svédországi második felvonás előtt.
Vigaszág
63 kg: Sastin Marianna – Suman Kundu (indiai) 2:0 (3:0, 4:0)
Bronzmérkőzés
63 kg: Sastin Marianna – Nikola Hartmann (osztrák) 2:0 (3:0, 1:0)
48 kg. Döntő: Elza Tazetgyinova (orosz) – Kim Hjang-dzsu (dél-koreai) 5:0/mérkőzés nélkül, 3. Alexandra Engelhardt (német) és Estera Dobre (román)
63 kg: Olga Hilko (fehérorosz) – Teresa Mendez (spanyol) 2:1 (1:4, 4:0, 6:0), 3. Sandra Roa (kolumbiai) és Sastin Marianna

A 72 kg-ban Soós Rita az egyiptomi Doaa Ahmed Maher ellen kezd, aki 2003-ban – még az 59 kg-ban – Afrika-bajnok volt. A következő ellenfél a Mudrag (román) – Conceicao (brazil) találkozó győztese lesz/lehet. Elena Diana Mudrag 2004-ben ifjúsági Eb-t nyert, felnőtt vébén az ötödik hely a legjobbja. Rosangela Conceicao pánamerikai bajnok, a legutóbbi Pánamerikai Játékok bronzérmese. Az elődöntőben következhet a francia Audrey Prieto-Bokhashvili vagy a fehérorosz Irina Cirkevics. Eddig mindketten alacsonyabb – de nem olimpiai – súlycsoportban birkóztak. A pekingi szereplés érdekében a 72 kg-ban már az idei Eb-n „akklimatizálódtak”: Cirkevics 9., a francia pedig 14. lett. Prieto-Bokhashvili korábban az 59 kg világbajnoka volt, míg a fehérorosz 2006-ban junior Eb-t nyert, majd a következő évben a felnőtt Eb bronzérmese volt a 69 kg-ban.

Forrás: Szekeres István