Kajak-kenu Eb: aranyérmes a női páros, újabb két kenus kvóta

A Medveczky Erika, Faldum Bereniké kajakpáros aranyérmes lett 1000 m-en a milánói olimpiai kvalifikációs kajak-kenu Európa-bajnokságon, a Sáfrán-testvérek, Mihály és Mátyás pedig ötödikként zártak, ezzel újabb két kenus kvótát gyűjtöttek Magyarországnak.

A pénteki 500 m-es középfutamos kudarc után, amikor három egység is elvesztette esélyét a kvótaszerzésre, a magyarok férfi vonalon már csak két számban, a C-2 és a K-2 ezer méterben bízhattak a pekingi kvótaszerzést illetően.
   
Előbbiben a Sáfrán-testvérek, Mátyás ás Mihály – akik előfutamgyőzelemmel megspórolták maguknak a középfutamot, és egyből a döntőbe kerültek – célozták meg a három, még kiadó helyet. A finálé mezőnyéből korábban három hajó – a lengyelek, a fehéroroszok és a románok – már bebiztosították országuknak a pekingi indulási jogot, így tudni lehetett, hogy akár egy hatodik hely is kvótát érhet a magyaroknak. Végül ötödikként értek célba, és előttük csak két olyan kettős végzett, akinek már kvótája, így – hosszas számolgatás után – kiderült, hogy sikerült kiharcolniuk az újabb két kenus pekingi indulási jogot. A játékokon így öt magyar képviselheti a szakágat.   
   
A kajakosoknál már kicsit bonyolultabb volt a helyzet, itt ugyanis egyrészt csupán két egységnek osztottak kvótát, másrészt a résztvevők között volt olyan hajó (három is), amelynek már mindkét tagja szerzett kvalifikációt és akadt olyan is (kettő), amelynek csak az egyik tagja – egy versenyző ugyanis csak egy kvótát gyűjthet. A fiatal Tóth Dávid, Paumann Dániel duó kvótáért szállt harcba, de végül nem sikerült számukra a bravúr, csak nyolcadikként zártak, s ez nem ért indulási jogot.
   
A női kajakpárosoknál, ahol a kevés, mindössze nyolc nevező miatt nem rendeztek előcsatározásokat, Medveczky Erika és a maratoni specialista Faldum Bereniké szállt vízre magyar részről. A kettős remek taktikát választott, hiszen 700 méterig a lengyelek mögött haladt, ekkor azonban robbantott, és simán elhúzott a rivális hajó mellett. A hátralévő métereken egyre csak növelték előnyüket a magyarok, akik végül magabiztos győzelmet arattak, s elégedettségüknek egy hatalmas csatakiáltással adtak hangot a célban.   
   
Utóbbi szám nem szerepel az ötkarikás játékok műsorán.

MTI